egész napos programsorozat

2020.02.21. 15:21

Minden helyzetben van élet

Példamutatásból jeles: parasportolók mutatkoztak be a debreceni középiskolás diákoknak.

Fotó: Kiss Annamarie

A Debreceni Szakképzési Centrum Irinyi János Szakgimnáziuma adott otthont pénteken a Magyar Parasport Napja alkalmából szervezett egész napos programsorozatnak. A nap folyamán kerekesszékes vívást és handbike-bemutatót láthattak az iskola diákjai, akik maguk is kipróbálhatták a sportágakat. A Naplónak Szilágyi László igazgatóhelyettes, valamint Serra György szervező, a Békessy Béla Vívóklub vezetője beszélt a parasportok napjának üzenetéről. Szilágyi László elmondta, mivel iskolában is folyik sport- és szociális képzés, úgy gondolták, ez a nap összekapcsolja a kettőt. – A városban ez az egyetlen rendezvény, amely a parasport napja alkalmából megünnepli a sportolókat. Az elmúlt két évhez hasonlóan a rendezvény célja a parasportok és a sportolók megünneplése. Célunk, hogy a tanulók megismerkedjenek a sportolókkal, példát vegyenek róluk, hogy a nehéz helyzetük ellenére mégis képesek sportolni, így ez egyúttal nevelési célú rendezvény is. A legfontosabb, hogy példát mutatnak saját társaiknak és a társadalom többi tagjának: van élet az ő helyzetükben is – fogalmazott.

Göttlinger Dániel válogatott kerekesszékes vívó, és Nagymáté Sándor válogatott kézibringás: mindketten a paralimpiára készülnek. Két külön sportág, két külön életút: egy nemes cél által vezérelve péntek délelőtt mégis közös pályára léptek: a magyar parasport napja alkalmából életükről, mindennapjaikról, sportsikereikről beszéltek a debreceni fiataloknak.

Serra György szervező, a Békessy Béla Vívóklub vezetője a Naplónak elmondta, azok a fiatalok, akik nem sérülten élik mindennapjaikat, nem tudnak arról, milyen élete van a fogyatékkal élőknek. – Sokan nem tudják, mennyi lehetőségük van, és mennyire teljes az életük, ezt szeretnénk bemutatni a gyerekeknek a sporton keresztül. A Békessy Béla vívóklubban már évtizedek óta lehetőség van a kerekesszékes vívásra. Jelenleg is sok tehetséges vívónk van egészen a 15 éves korosztálytól azokig, akik már a magyar válogatott tagjai, mint például Göttlinger Dániel, aki nemrég az egri világkupán társaival 4. helyezést ért el a kardcsapatban. Vívótermünkben az épek és a fogyatékkal élők együtt edzenek, és mivel nap mint nap találkoznak, megvalósul az integráció. Azok a fiatalok viszont, akik előtt sportolóink most az Irinyi-iskola tornatermében bemutatkoznak, még nem igazán láttak ilyet, ezért is fontos, hogy megismerjék őket és a parasportokat – hangsúlyozta Serra György.

– Ez a nap azért fontos, mert megmutathatjuk magunkat: ilyen is létezik – ezt már Nagymáté Sándor mondta sportbemutatóját megelőzően a Naplónak, majd hozzátette, mivel Debrecenben valószínűleg még handbike-ot nem láttak a fiatalok, így a bemutató mindenképp érdekes lesz számukra. – Azt gondolom, a mai nap legfontosabb üzenete: akármilyen helyzetbe kerülünk, ne adjuk fel, mindig van előre és mindig van kiút, és egy kis kitartással akarással sok jó dolog történhet velünk – üzent végezetül Nagymáté Sándor.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában