férfi kézilabda Eb

2020.01.27. 19:30

„Az irány jó, ezen az úton kell továbbhaladni”

Bíró Imre amondó, a spanyolok megérdemelten nyertek, de a magyarokat is dicséret illeti.

Malmö 20200122 Kézilabda 2020 férfi Európa bajnokság EB Magyarország Portugália Fotó Kovács Anikó MKSZ csapat szurkolók Fekete Bálint Szita Zoltán

Fotó: Kovács Anikó / MKSZ

Mint ismert, Spanyolország nyerte meg a svéd, norvég, osztrák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságot, miután a döntőben 22–20-ra legyőzte Horvátországot. A végig rendkívül izgalmas mérkőzés csak az utolsó percekben dőlt el. Diadalával tizennyolc év után a hispán gárda lett az első válogatott, amely meg tudta védeni a címét.

Jól felépített játék

– Egy óriási tapasztalattal bíró gárdáról van szó, amelynek a játékosai csúcsklubokban kézilabdáznak a legmagasabb szinten – tekintett vissza a kontinensviadalra a Hajdú-bihari Napló felkérésére Bíró Imre, a korábbi 125-szörös válogatott kézilabdakapus. – A spanyolok játékában az a legszebb, hogy egyszerűen csinálják. Szépen fel van építve a játékuk, védekezésben többféle variációt használnak, a nyitottra megvannak a jó lábú, gyors embereik, akiknek a mozgására szépen reagálnak a többiek. Ez a döntőben éppen nem működött, ezért visszaálltak hatos falra, a belső emberek letakarták az átlövési felületeket, plusz bejött Pérez de Vargas, aki remek hárításokkal adott stabil hátteret a gárdának. A hispánok támadójátéka milliméterre meg van tervezve sok szélsőbefutással, de igyekeztek megjátszani a beálló környéki területet is. Bár a második félidőben feljöttek a horvátok, de mégsem éreztem, hogy Maquedáék elveszíthetik a finálét – árulta el a világbajnoki ezüstérmes hálóőr.

Bíró Imre | Fotó: Napló-archív

Felszínre került értékek

A Napló arra is kíváncsi volt, a DEAC kézilabdacsapatát edző szakember miként látta az Eb-n a kilencedik helyet megszerző magyarok teljesítményét.

Bíró Imre elmondta, ha valaki a torna előtt azt mondja, a gárda megveri az oroszokat, döntetlent játszik Dániával, legyőzi Izlandot, így csoportelsőként jut tovább, egyből aláírta volna.

– Nemcsak meglepően jó volt abban az időszakban a gárda teljesítménye, de abból mutattak a legtöbbet, amiből az utóbbi időben kevesebb jutott: ambícióból, hitből, akaratból. Egykori kapuvédőként annak külön örültem, hogy Mikler Roland hárul végig stabil teljesítményt tudott hozni, ez korábban nem mindig volt jellemző rá. Ami viszont elszomorít, hogy a szlovének legyőzése után láthatólag elkészült az erejével a csapat. Ez aggasztó, de összességében az építkezés jó szakaszában van az együttes, felszínre kerültek olyan értékek, amelyek közelítenek a magyar kézilabda hagyományaihoz.

„Az irány jó, ezen az úton kell továbbhaladni”

– értékelt Bíró Imre.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában