DVSC

2019.07.03. 13:41

Szigorúbb büntetés a pirotechnikáért

A Magyar Labdarúgó-szövetség emellett a jegyárakról és a sárga-, illetve piros lapokról is döntött.

Ülésezett a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöksége, és több kérdésben hozott döntést – mutatott rá a DVSC hivatalos honlapja. Az Mlsz.hu beszámolója szerint a FIFA, az UEFA és az IFAB nemzetközi szabályozás módosításait követi le a Fegyelmi Szabályzat és a Versenyszabályzat módosítása. A nemzetközi szabályozás miatt a sárga és piros lapokat vezetőedzők és a többi stábtagok is kaphatják a jövőben. Fontos újítás, hogy zárt kapus mérkőzések esetén a szabályzat lehetőséget ad 14 év alatti gyermekek beengedésére a stadionba (20 fős csoportok, egy felnőtt kísérővel). Ennél súlyosabb változtatás, hogy szigorodnak a pirotechnikai eszközök illegális használatával kapcsolatos döntések. Ezt a nemzetközi irányelvek szigora mellett az is indokolja, hogy Magyarországon jogszabály tiltja az eszközök ilyen módon történő használatát, mivel a pirotechnikai eszközök sérülést eredményeznek, életveszélyesek, és súlyos vagyoni kárt is okozhatnak.

Ugyanolyan kedvezmény

Mint azt a szövetség honlapja írja: miközben az erőszakos események száma általánosan drasztikusan csökken, az elmúlt időszakban – a tucatnyi ismert kisebb incidens mellett – számos sajnálatos, súlyos baleset is történt pirotechnika használata miatt.

Tavaly augusztusban egy ötesztendős gyermek keze súlyosan sérült, illetve egy intézkedő tűzoltó veszítette el a hallását egy robbanás után. A mentőszolgálat és a tűzoltóság munkatársainak rendszeresen be kellett avatkozniuk, kockáztatva saját testi épségüket is.

Az MLSZ elnökségének keddi döntése felhívja a figyelmet arra, hogy nem lehet különbséget tenni hazai és vendégszurkoló között a kedvezmények tekintetében sem. Bár a szabályozás egyértelmű volt ezen a téren, az elmúlt években mégis előfordult, hogy a rendező sportszervezet a hazai szurkolók részére kedvezményt adott a jegyek árából, de a vendégszurkolók részére ezt nem biztosította. A rendező klub köteles a jegyárból mind a hazai, mind a vendégszurkolók részére ugyanazt a kedvezményt biztosítani a most induló idénytől.

Az elnökség három évvel ezelőtt elhatározta, hogy fokozatosan áttér a nevelő egyesületek teljesítményalapú támogatására, és kizárólag azon klubok számára juttat forrásokat, amelyek kiemelkedő női és férfi játékosokat képeznek. Az erre a célra tavaly felállított ún. produktivitási rendszer éves jelentését tárgyalta az Elnökség. A rendszer visszajelzése alapján egyértelmű, hogy azok a klubcsoportok jutnak magasabb támogatáshoz, ahol a profi klub és az akadémia között szoros szakmai együttműködés van, és a saját nevelésű játékosok szerephez jutnak a felnőtt csapatban. A 2018-ban bevezetett rendszer előnye, hogy specifikus, mérhető és könnyen alkalmazható.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában