Kiállítás

2024.06.14. 19:31

Gyönyörű festményeket hozott Debrecenbe az MBH Bank – fotókkal

Mintegy száz évet felölelő festmény-tárlat nyílt meg pénteken a Modemben. A 100 év természet. Tájképek és csendéletek az MBH Bank gyűjteményéből című kiállítást az a pénzintézet tulajdonában lévő alkotásokból válogatták össze azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben elérhetővé tegyék a nagyközönség számára a művészettörténet emblematikus darabjait.

Bekecs Sándor

100 év természet. Tájképek és csendéletek az MBH Bank gyűjteményéből címmel nyílt kiállítás június 14-én a debreceni Modemben. A tárlat a pénzintézet kezdeményezésének első programja, melynek célja, hogy a műremekekből álló gyűjteményét folyamatosan elérhetővé tegye a nagyközönség számára Magyarország-szerte. A művészettörténet emblematikus darabjai így nem tűnnek el egy vállalati gyűjtemény süllyesztőjében, hanem a kultúra szövetének részei maradnak azáltal, hogy nagyvárosok kiemelkedő művészeti intézményeiben kurátori koncepciók mentén válnak láthatóvá. A július 21-ig megtekinthető tárlatot Muladi Brigitta művészettörténész nyitotta meg, a megnyitón köszöntőt mondott Puskás András, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese és Vizi Kata, a Modem ügyvezető igazgatója.

mbh bank kiállítás debrecen modem
Rockenbauer Zoltán, az MBH Bank gyűjteményéből nyílt kiállítás kurátora
Forrás: Molnár Péter

Közszemlére teszi gyűjteményét az MBH Bank

Büszke vagyok arra, hogy itt lehetek Debrecenben, Magyarország legjelentősebb vidéki településén, az ország második legnagyobb városában. Arra is büszke vagyok, hogy rengeteg fejlődéssel, fejlesztéssel az MBH Bank is hozzájárulhatott az elmúlt évek során, legyen az az egyetemi fejlesztésektől kezdve a különböző ipari fejlesztéseken át a társasház-fejlesztésekig

– fogalmazott köszöntőjében Puskás András. Hozzátette, számtalan együttműködési lehetőséget is lát Debrecenben. Köszönetét fejezte ki Rockenbauer Zoltán kurátornak, akinek munkájával az 1200 darabot számláló, MBH Bank Művészeti Alapítvány által fenntartott gyűjteményből 42 alkotást láthat a debreceni közönség.

Puskás András, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese
Puskás András, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese
Forrás: Molnár Péter

Puskás András elmondta, az alapítványuk székháza a HAB-ban (Hungarian Art & Business) található, ahol segítik a fiatal magyar képzőművészeket tehetségük kibontakozásában. – A mecenatúra fontos feladat ma Magyarországon. A bankok hagyományosan szoktak ilyenbe befektetni. Áldozunk, s szeretünk áldozni a művészetek támogatására, így most az 1200 darabos gyűjteményünket mindenki számára hozzáférhetővé tesszük, hogy ne csak az irodáink falait ékesítsék – emelte ki. Az MBH Bank további tervei között szerepel, hogy a gyűjteményében szereplő alkotásokat a jövőben még több helyszínen mutassa meg, ezáltal hozva közelebb a nyilvánossághoz a hazai művészeti örökség műremekeit.

Fontos feladat, hogy a gyűjtemények minél szélesebb körben elérjenek a közönséghez

– A jó gazda szemlélete – ami gyűjtemények és a gyűjtés köré rendeződik –, az, ami a összeköti az MBH-t és a Modemet. Ahogy látható, a banknak nagyon fontos missziója, hogy a raktáraiban őrzött kincseit időről időre bemutassa – mondta Vizi Kata. Rámutatott, a Modem számára is fontos törekvés a gyűjtemények bemutatása, jelenleg az épület mindhárom szintjén ilyen tárlatok várják a látogatókat.

Vizi Kata, a Modem ügyvezető igazgatója
Vizi Kata, a Modem ügyvezető igazgatója
Forrás: Molnár Péter

– Emblematikus műveket láthat ezen a tárlaton a közönség. Az alkotások körülbelül száz évet ölelnek fel – ismertette a Modem igazgatója. A kiállítás tájképei és csendéletei nagyszabású, klasszikus és modernista kiállítási élményt biztosítanak, és emellett kortárs relevanciájú, a 21. század egyik legfontosabb kérdéskörét vetik fel, nevezetesen a természeti erőforrásokhoz való viszonyulásunkat járják körbe. Így többek között Benczúr Gyula, Berényi Róbert, Egry József, Kernstok Károly, Mednyánszky László, Patkó Károly, Perlrott Csaba Vilmos, Szőnyi István és Ziffer Sándor művei is megtalálhatók a tárlaton.

Az MBH Bank vállalati gyűjteménye az egyik legjelentősebb a hazai vállalati szférában, válogatott része körülbelül 260 műtárgyból áll, a teljes gyűjtemény pedig mintegy 1200 alkotást ölel fel a 19. és a 20. századi magyar képzőművészet kiemelkedő művészeitől. A gyűjtemény építése eleinte klasszicista, akadémikus, romantikus művek, majd később korai modern alkotások megvásárlására koncentrálódott, majd az érett modern, illetve szignifikáns kortársak vásárlásával teljesedett ki, az MBH Bank Művészeti Alapítvány pedig ezen elv mentén bővíti tovább a gyűjteményt. A pénzintézet filozófiájával párhuzamosan a gyűjtemény is a múltat hivatott összekapcsolni a jelennel és a jövővel, hidakat képezve a generációk között.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában