Évadzáró

2024.06.21. 15:29

Évadot zárt és díjazta a legjobbakat a Csokonai Színház – fotókkal

Több mint ezer jelmez, 15 bemutató és közel 90 ezer néző – többek között ezek a számok is elhangzottak pénteken a debreceni Csokonai Teátrumban. Az intézmény nagyszínpadán tartotta meg a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen évadzáró ülését, amelyen számos díjat is kiosztottak.

Kosztin Éva

Tokai Andrea az Országos Színházi Találkozó legjobb szereplőjének járó elismerés mellett Nívódíjban is részesült

Forrás: Molnár Péter

Papp László, Debrecen polgármestere elfoglaltsága miatt levélben köszöntötte Csokonai Nemzeti Színház Debrecen 2023/2024-es évadzáró ülésének résztvevőit. Emlékeztetett, felújított infrastruktúrával indult a szezon, valamint új igazgatóval és művészeti vezetővel is. – Az összecsiszolódásról is szólt az évad, de a társulat remekül vette az akadályokat. Bízom benne, hogy az intézmény továbbra is megőrzi vezető szerepét az ország színházi életében – fogalmazta meg.

Csokonai Nemzeti Színház Debrecen, évadzáró ülés, Mátyássy Szabolcs, Szabó K. István
(balról) Mátyássy Szabolcs igazgató és Szabó K. István művészeti vezető értékelte a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen 2023/2024-es évadát
Forrás: Molnár Péter

Sokkal inkább a büszkeség és a hála motiválta elmondása szerint Mátyássy Szabolcsot, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen igazgatóját az évadzáró ülés megszervezésére, mint a szervezeti- és működési szabályzatban foglalt kötelezettség.  

Az évad olyan volt, mint egy igazi színház előadás: volt benne öröm, siker, taps, fájdalom, sírás és gyász is. Megjártuk a mélységet és a magasságot is együtt, amelybe rengeteg minőségi munkát fektettünk. Amikor tavaly júliusban átvettem a színház vezetését, az volt a célom, hogy a lehető legszélesebb választékkal álljak a debreceni közönség elé

 – mondta Mátyássy Szabolcs.

A Csokonai Nemzeti Színház Debrecen eredményes évadot zárt

A 2023/2024-es évad legnagyobb eredményei közé sorolta az igazgató, hogy a Nincstelenek című darabot beválogatták az Országos Színházi Találkozó legjobbjai közé, a legjobb szereplő díját a darabban játszó Tokai Andreának ítélték, Csikos Sándort pedig a nemzet színészének választották áprilisban. – Évfordulókban sem volt hiány, tizenötödik alkalommal rendeztük meg a Deszka Fesztivált, a színház ifjúsági tagozata, a Csokonai Ifjúsági Program, azaz CSIP pedig a tízéves születésnapját ünnepelte a hetekben. A fiataloknak ebben az évadban 115 előadása volt 5 település 44 iskolájában 3 ezer 400 nézővel – sorolta a vezető.

– 492 színházi eseményünkre 87 ezer 816 darab jegyet adtunk el. Ezzel a számmal négy és félszer meg lehet tölteni a Nagyerdei Stadiont, nekünk átlagosan 76 százalékos töltöttséget jelentett. 15 bemutatót tartottunk, amelyeken 994 pohár pezsgő fogyott, jövőre el kell érni legalább az ezret – ismertette a további számokat Mátyássy Szabolcs. Arra is kitért, hogy a varroda összesen 1054 jelmezt készített, a gazdasági osztály 7 ezer 863 számlát fogadott be és fizetett ki, de az évad alatt felhasznált csavarok és zártszelvények számáról is beszámolt. – Szerelmesen kell szeretni ezt a szakmát, hogy valaki hosszú távon a színház vonzásában maradjon – összegezte évadzáró gondolatait.

– Egy éve azt ígértük, hogy nem lesz könnyű, és ez így is történt. Terhelt, de tartalmas évad van mögöttünk. Minden fáradtsággal együtt nagyon büszke vagyok arra a munkára, amit elvégeztünk. Az elhangzott eredményeinken kívül Kiss Gergely Máté Jászai Mari díját is kiemelném – mondta Szabó K. István, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen művészeti vezetője.

Díjazták a legjobbakat

A beszédeket követően az évadzáró ülés díjazottjai kerültek reflektorfénybe. Nívódíjat kapott Kiss Gergely Máté, Tokai Andrea, Varga Klári és Rut Nacho López. A Thália Nyakkendő vándordíjat ebben az évadban Vranyecz Artúr vehette át. Két zenei díjat is átadtak, a Neményi Lili-díjat Antoni Norbert, a Rubányi Vilmos-díjat Udvarhelyi Péter kapta. A Csanak József mecénásról elnevezett díjat a márciusban elhunyt operatitkár, Hunya Szilvia posztumusz kapta, a Halász János országgyűlési képviselő alapította Ígéretes pályakezdő-díjat Komlódy Márknak ítélték, a Láthatatlan segítő-díj Paluska Nóra gazdasági összekötőhöz került. A Ráckevei Anna által 2018-ban alapított és hozzá az idén csatlakozó Tóth Attila műszaki vezető által gondozott Mesteremberek-díját a társulat szavazatai alapján Baltás János kellékes vehette át, a Kardoss Géza Alapítvány különdíjában pedig Kránitz Richárd részesült.

Mátyássy Szabolcs külön elismeréssel jutalmazta az évad legjobbjának választott Dosztojevszkij: Ördögök című előadását, valamint elismerést adott át a María de Buenos Aires című tangó-operában nyújtott alakításáért Újhelyi Kingának, és az év kulturális együttműködőjének, a Lautitia kóruscsaládnak. A Kelemen László-díjat Pataki András, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke adta át Hajdu Imeldának. Nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntötték Miske László Jászai-díjas színművészt, aki 32 éve tagja társulatunknak, emellett elismerő oklevelet kaptak azok a jubiláló kollégák, akik 25, illetve 30 éve dolgoznak a színházban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában