Helyi kultúra

2024.06.13. 18:21

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Vojtina Bábszínház

Az eseményen átadták az évadvégi díjakat is. A Vojtina Bábszínház 7 ezernél is több bérletessel zárta a mostani szezont.

Haon.hu

A koronavírus-járvány sem szegte kedvét a Vojtina Bábszínház kedvelőinek, hisz ismét növekvő, már-már a teljesítőképesség határát jelző néző- és bérletszámmal zárja a 2023/24-es évadot az intézmény, írják csütörtöki közleményükben. Szeptembertől rekordszámú, több mint 44 ezer gyermek fordult meg a bábszínház Kálvin téri és Kossuth utcai játszóhelyein, s csaknem 7200 bérletes nézővel büszkélkedhetnek. Asbóth Anikó, a bábszínház igazgatója szerint az évad legnagyobb kihívása a két játszóhely párhuzamos működtetése és szellemi tartalommal való megtöltése volt, ami egyszerre jelentett lehetőséget és nehézséget is. Csaknem 200 saját előadást, foglalkozást tartottak és 25 egyéb kulturális rendezvényt rendeztek, illetve fogadtak be a Kossuth utcai térben.

Láposi Terka művészeti vezető, Asbóth Anikó igazgató és Puskás István, Debrecen alpolgármestere a Vojtina Bábszínház évadzáróján
Láposi Terka művészeti vezető, Asbóth Anikó igazgató és Puskás István, Debrecen alpolgármestere a Vojtina Bábszínház évadzáróján
Forrás: Csatáry-Nagy Krisztina

Puskás István, Debrecen alpolgármestere a bábszínház alaptevékenységén kívüli vállalásait dicsérte az évadzáró ülésen: a Deszka Fesztiválon való részvételt és a Regionális Bábos Találkozó megszervezését.

Ez az évad a sokféle és sokszínű partnerségek, a sokoldalú együttműködések, az interdiszciplináris kapcsolódások terepe volt

− mondta évértékelőjében Láposi Terka. − Az évad bábelőadásai, a vendégművészek színházesztétikai és formavilága megerősítette bennünk a műfaji határátlépésekre ösztönző kísérletezések igényét. Fontos tapasztalat volt az is, hogy a generációk színháznézési szokásai hogyan változnak, milyen médiumokat használnak, illetve a színház és a digitális világ milyen módon tud dialógust kialakítani − tette hozzá a Játszószínház művészeti vezetője. Kiemelte azt is, hogy a Vojtina nemzetközi tudományos és művészeti projektekben, országos amatőr és professzionális eseményekben, mentorprogramokban vett részt, illetve jelen lehettek egyetemi képzésekben, középiskolai művészeti tevékenységekben, otthont adtak többféle szakmai tematikus napnak.

Több mint 500 előadásban játszottak a Vojtina Bábszínház színészei

A legnépszerűbb bérlettípusok Debrecenben változatlanul a 4 előadásos, óvodásoknak és kisiskolásoknak kínált bérletek, míg a vidéki települések nézői főképp a 2 előadásos változatokat vásárolták. A megnövekedett bérletszámok miatt hétköznap rendszeresen léptek színpadra napi 2-3 alkalommal a színészek, az évad során több mint 500 előadásban.

Asbóth Anikó hangsúlyozta, hogy valójában még nem ér véget az évad, hisz nemrég Püspökladányban játszottak a Lázár Ervin Program keretében (hatezer olyan gyerek jutott színházi élményhez, akiknek ez a kikapcsolódás nem könnyen elérhető), már próbálják A háromágú tölgyfa tündére című következő évadban bemutatandó előadást és június végén még eleget tesznek egy fontos fesztiválmeghívásnak is: a kecskeméti Bábszínházak Találkozójára utaznak hamarosan, ami nemcsak nagy kihívás, de fokozott figyelmet kíván az egész társulattól.

A díjazottak

Debrecen Kultúrájáért Díjjal tüntették ki Hajdú Péter bábszínészt, míg Reschofsky György a „Legmegragadóbb mesélő” díjat vehette át a Vas Laciban nyújtott alakításáért a XI. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Biennálén. A Vojtina Bábszínház előadását a Biennálé versenyprogramjába válogatták be.

Hajdú Péter bábszínész a díjjal
Reschofsky György bábszínész Asbóth Anikóval
Forrás: Csatáry-Nagy Krisztina

Az évadzárón

  • Debrecen város Nívódíjában részesült több évre visszatekintő magas színvonalú művészi munkájáért Nagy Mónika bábszínész,
  • míg a Vojtináért Nívódíjat Ferenczi Viktória grafikus vehette át.
Nagy Mónika bábszínész
Nagy Mónika bábszínész Puskás István alpolgármestertől vette át a díjat
Forrás: Csatáry-Nagy Krisztina
Ferenczi Viktória grafikus
Ferenczi Viktória grafikus az elismeréssel
Forrás: Csatáry-Nagy Krisztina

A díj a színház művészeti hátterét biztosító munkatársak elismerését szolgálja.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában