Könnyűzene

2024.04.16. 20:39

„Feldobó élményű” nagylemezzel rukkolt elő a Neonhal

A saját stílusukat Christ N’ Rollként aposztrofáló együttes új dalai olyanok, amilyennek lenniük kell.

Boros Norbert

Új lemezzel rukkolt elő a Neonhal

Forrás: Neonhal-archív

Jegyed van az életre címmel megjelent a Neonhal zenekar legújabb, immár harmadik nagylemeze, mely album tíz dalt foglal magába. A debreceni formációnak ez a harmadik LP-je, de emellett öt EP-vel, azaz 4-5 számot tartalmazó albummal is meglepték már a rajongókat. A vadonatúj, másfél hete debütált lemezről beszélgettünk a Neonhal alapítójával, Nagy Tamás Imrével.

Novellák helyett regény

– Legutóbb kilenc éve jelentettünk meg nagylemezt, s nagy dilemmánk volt, hogy most LP-t vagy EP-t készítsünk, még a zenekaron belül sem volt konszenzus ebben a témában. Én azt éreztem, hogy (irodalmi nyelven szólva) a sok novella után ideje kijönnünk egy regénnyel, ezért kardoskodtam a nagylemez mellett. Tudom, a világ nem arra tendál, hogy meghallgassunk egy komplett lemezt, viszont a mi albumunk nagy erőssége, hogy mindössze félórás, így könnyebben lehet rá időt szakítani. Az, hogy végül rövid dalokat készítettünk, nem volt tudatos a részünkről. Megesett, hogy Kovács Károly, a hangstúdió vezetőjének javaslatára jó pár számból kivettünk részeket, volt, ahol másfél percet vágtunk ki. De nyugodt szívvel kijelenthetem, nagyon elégedettek vagyunk a Jegyed van az életre című lemezünkkel – fogalmazott az énekes, gitáros, aki az együttes stílusát Christ N’ Rollként aposztrofálta.

Ömlesztett stílusok

– Nem tudunk kibújni a bőrünkből, megmaradtunk a retrós, blues-os, rock n’ rollos és folkos hangzású daloknál. Az új albumon valamilyen szinten ömlesztve vannak a stílusok, széles hangulati spektrumot tárunk a hallgatók elé, mindennek ellenére, valamennyi számunk egy irányba mutat. Nem tagadom, amikor összeraktuk a dalokat, voltak kétségeim, de végül kikerekedett minden. Arra azért felhívnám a figyelmet, hogy két dalunkban is megtalálható a népzenei hatás, ami nem koncentráltan, inkább bujkálva van jelen. A magyar népzenei elemek használata egyáltalán nem volt direkt elhatározás, sokkal inkább ösztönös történet, amiben nagy szerepet játszott, hogy a gitárosunk, Keveházi „Keve” Tomi néptánc pedagógus.

Összességében a dalok jöttek maguktól, és olyanok lettek, amilyennek lenniük kell. Közvetlenül az album kiadása után elküldtem a dalokat ismerősöknek, akik nagyon pozitív visszajelzéseket adtak: az egyik barátom azt mondta, annyira „feldobó élményt” jelentett számára a lemez, hogy vezetés közben vigyorgott, amikor hallgatta a számokat – fogalmazott a 11 éves zenekar frontembere, aki elmondta, az új nagylemez valamennyi dalát játsszák a koncerteken, így többek között május 17-én, pénteken 19 órától a debreceni Desz24-ben is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában