Kultúra

2024.04.06. 18:28

Hogyan lett a 4 évszakból 8?

Vivaldi műve ihlette a Talamba Ütőegyüttes új műsorát.

Haon.hu

A hangszerelés nagyon különleges és különös odafigyelést igényel

Forrás: Sipeki Péter / Szon.hu

Vivaldi lassan háromszáz éves remekét, a Négy évszakot a világ egyik legismertebb klasszikus zeneműveként számtalan verzióban hallhattuk már. A Debreceni Tavaszi Fesztivál közönségét most a Talamba Ütőegyüttes invitálja zenei kalandozásra. A formáció a jól ismert tételek mellé saját, hasonló hangulatú szerzeményeiket párosítja, így kezdeményezve termékeny párbeszédet a barokk mesterrel. A Talamba Nyara a tengerpartra kalauzol, az Őszhöz népi dallamot párosítottak, a Tél virtuóz taktusai az évszak sajátosságait ragadják meg, hogy végül a Tavasz egy vízcsepp hosszú útját kövesse végig a születéstől addig, amíg az óceánba ér. Április 10-én 19 órától a debreceni Kölcsey Központban hallhatja őket a közönség (a rendezvény belépődíjas).

Az együttes nyíregyházi származású vezetőjétől, Zombor Leventétől megtudtuk, hogy e különleges előadást valójában a pandémiának „köszönhetjük”. – A járvány bizonyos időszakaiban nemhogy koncertezni, de még próbálni sem tudtunk, ám nem bírtuk a tétlenséget. Elővettük a zeneirodalom egyik legismertebb művét, a 4 évszakot. A terveink között szerepel, hogy egyszer majd az egészet eljátsszuk, a bezártság idején viszont évszakonként egy tételből készítettünk felvételt, videoklippel együtt. A Telet a Mátrában, a Tavaszt a vácrátóti botanikus kertben, az Őszt a Ricsikai-erdőben vettük fel.

koncert-debrecen-talamba-vivaldi
25 éves a Talamba együttes 
Forrás: Sipeki Péter / Szon.hu

Tűz és víz

– És jött az ötlet: mi lenne, ha e tételek mellé olyan saját szerzeményeket párosítanánk, amelyek hangulatukban passzolnak egymáshoz? A Tavasz mellé ennek megfelelően egy olyan művünket játsszuk, ami 2019-ben egy nagyszabású nemzetközi esemény kapcsán született. Budapesten rendezték ugyanis a víz világnapi konferenciát, s felkértek bennünket, hogy a Müpában rendezett gálára írjunk egy, a vízhez és a környezetvédelemhez illő zeneszámot. A darab megmutatja, egyetlen apró vízcsepp hogyan indul el a hosszú útjára, miként kerülnek bele vegyi anyagok, kosz, füst, és hogyan tisztul meg az óceánba érve.

– A hangszerelése nagyon különleges: vízzel töltött plexi gömböket gyártattunk, s ezeken játszunk – a 17 perces darab nagyon nagy odafigyelést és pontosságot igényel. A Nyárból egy viharos tételt adunk elő, a gyorsasága miatt ez sem könnyű feladat, a tétel mellé pedig egy tengerparti hangulatú darabot párosítottunk. Az Őszből egy nagyon lassú tételre esett a választásunk, és úgy gondoltuk, tökéletesen illik hozzá a Felülről fúj az őszi szél kezdetű népdal.

– A Télből nem a legismertebb, száncsengős részt választottuk, hanem egy karakteresebbet: olyat, amelyben ütőhangszerekkel jobban meg tudjuk mutatni a vacogást, a szelet, a kandallóban ropogó tüzet, a farkasüvöltést, ennek a párja pedig egy virtuóz darab, ez az est fináléja. A 8 Seasons bemutatója Gödöllőn volt, de előadtuk már Cegléden és Kapolcson is: mind a három helyszínen óriási sikere volt – mondta Zombor Levente. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában