Kiállítás

2024.01.22. 15:33

Fiatal fazekas tehetségek kiállítása nyílt Biharkeresztesen

Valamennyi alkotó mestere a nádudvari Fazekas Ferenc fazekas.

Haon.hu

A kiállítók és Benő-Nagy Réka (jobbra)

Forrás: Fazekas Ferenc-archív

Közös gyökereink címmel nyílt csoportos kiállítás a magyar kultúra napja alkalmából január 18-án, csütörtökön a biharkeresztesi művelődési házban.

Dani Béla Péter polgármester köszöntője után ünnepi műsor, majd Benő-Nagy Réka, a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium igazgatójának megnyitója következett. Az intézményvezető kifejtette, hogy a közös gyökerek a magyar tárgyalkotó népművészet, azon belül a népi fazekasság iránti elköteleződést jelenti. Ezen felül a kiállítók felnőttként valamennyien a nádudvari népi kézműves iskola diákjai voltak és közös az is, hogy Fazekas Ferenc volt a mesterük. Nagy megtiszteltetésként élik meg, hogy oktatójuk – teljes bizalmat szavazva nekik – együtt állít ki velük és követi munkásságukat.

A nádudvari Fazekas Ferenc fazekas, a Népművészet Mestere büszkeségének adott hangot, hogy a hagyományokat tovább vivő, szakmájukat szerető alkotók jelentek meg vele a tárlaton és szerinte önzetlenséggel, irigység nélkül kell átadni az idős mestereknek a tudásukat, ha nem akarják, hogy kihaljanak a régi mesterségek.

Az öt fiatal kiállító: Elekné Tóth Beatrix (Debrecen), Fejes Fanni (Bodony), Sályi Annamária és Sályi Róbert (Szatmárnémeti), Sóczóné Kása Gyöngyi (Kisújszállás); saját stílusukat megcsillantva a népi fazekasság elemeit felhasználva állították ki tárgyaikat. Fazekas Ferenc példát mutatva tanítványainak, a nádudvari fekete kerámián kívül más stílusú alkotásokat is bemutatott a január 31-éig látható tárlaton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában