Helyi kultúra

2023.12.06. 16:09

Kottákat és könyveket adományoztak a Méliusz-könyvtárnak

Haon.hu

A debreceni lengyel nemzetiségi önkormányzat kottákat, míg az ukrán nemzetiségi önkormányzat könyveket adományozott ma a Méliusz Juhász Péter Könyvtárnak. A dokumentumokat dr. Kovács Béla Lóránt, a könyvtár igazgatója vette át ünnepélyes keretek között – közölte portálunkkal az intézmény.

A lengyel nemzetiségi önkormányzat a krakkói Zeneműkiadótól beszerzett zenekottákat adományozott, így gyarapítva a Méliusz zenei gyűjteményének állományát. Mindezt azzal a céllal, hogy a lengyel zenekultúra iránt érdeklődő közönség számára – különös tekintettel a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola tanáraira és növendékeire – friss kiadású kották váljanak elérhetővé. Fryderyk Chopin, Stanisław Moniuszko, Henryk Wieniawski, Karol Kurpiński, Artur Malawski zongorára és hegedűre írt műveit tartalmazza a 23 darabból álló adomány. Az egyes zeneművek kiválasztásában közreműködtek a Debreceni Zenede szakértő tanárai.

Az ukrán nemzetiségi önkormányzat tavaly is adományozott ukrán nyelvű könyveket, mivel a 2021-2024 évre vonatkozóan hosszú távú célkitűzései között szerepel egy kiemelt ukrán irodalmi részleg létrehozása a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban. Ennek célja, hogy a Debrecenben élő ukrán nemzetiségű magyar állampolgárok olyan könyveket tudjanak olvasni, amelyek az anyanyelvükön íródtak, valamint az ukrán nyelvet tanulók segítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában