Elismerés

2023.11.22. 20:09

Vármegyei díjat kapott a hajdúsámsoni népi iparművész

Dandé Melinda

Dobosné Hajdu Anikó népi iparművész

Forrás: Napló-archív

A hajdúsámsoni Dobosné Hajdu Anikó népi iparművész Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának Kölcsey Ferenc díjazottja lett a népművészet terén kiemelkedő művészi, alkotói tevékenységéért, mely elismerést átvehette ünnepélyes keretek között a november 22-én megrendezett Vármegye Napján Debrecenben.

A mai modern világban a hímzést fenntartani, a hagyományát ápolni és őrizni nehéz dolog. Anikónak ez még is sikerül Hajdúsámsonban, aki a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Kiállítóhely intézmény dolgozója, egyben alapítója és vezetője a 15 éves Öltögetők Klubnak.

A díjazott a hímző kismesterségbeli tanulmányait a Békéscsabai Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskolában kezdte, majd megszerezte a kézi és gépi hímző képesítést. Fontos számára a folyamatos fejlődés, tanulás, így sikeres vizsgája után oktató lett a népi játékok és kismesterségek világában, illetve népi játszóházi foglalkozásvezető, 2018 óta pedig nemezkészítő is. Mint megtudtuk, nagy hatással volt rá a békéscsabai és a nádudvari iskolák szellemisége, az oktatók egyénisége. Már a tanulmányai alatt részt vett a Békés Megyei Népművészeti Egyesület nyári táboraiban, továbbképzésein.

Jelenleg a Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület tagja, a nemezkészítők szakmai csoportjának a képviselője és folyamatosan zsűrizteti alkotásait.

Számos díj birtokosa, a legkiemelkedőbb ezek közül a 2015-ben megkapott hímző népi iparművész cím, valamint ugyanebben az évben ezüst oklevélben részesült az Országos Népművészeti Kiállítás viselet kategóriájában a Komádi hímzéssel díszített lányka ruhájával.

Az első önálló kiállítása „Velünk élő népművészet” címmel volt Debrecenben, a VOKE Egyetértés Művelődési Központjában, amelyen legkedvesebb darabjait láthatták az érdeklődők. Szakmai hitvallása, hogy aktívan részt kell venni a továbbképzéseken, hogy kellő tájékozottsággal tudja feldolgozni hímző hagyományainkat.

Anikónak nagy kihívást jelent a mai kor elvárásainak való megfelelés is, rövidtávú céljai között szerepel a viseletkiegészítők és a hímzéssel díszített darabok készítése.

Az Öltögetők Klubja ebben az évben ünnepelte 15 éves évfordulóját, amelyet a tagok gyönyörű alkotásainak kiállításával tettek emlékezetessé.

Az elért eredményei, elhivatottsága, a népművészet hagyományainak ápolásában, terjesztésében végzett kimagasló munkája alapján Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata érdemesnek tartotta Dobosné Hajdu Anikót a Kölcsey Ferenc-díjra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában