Közös cél

2023.09.17. 16:40

Helyi, nemzeti értékeknek szenteltek egy hetet Földesen

A nagyközség széleskörű közösségi összefogásával szeptember 11. és 16. között első alkalommal szervezte meg a Helyi Nemzeti Értékeink Hetét.

Péter Imre

Az egykor itt éltek sírköveit olvashatták

Forrás: Péter Imre-archív

A közösen kitűzött célja a hétnek az volt, hogy az egykori kuriális nemesi község helyi nemzeti értékei ne csak múzeumi jelleggel létezzenek, hanem kapjanak szerepet a mindennapjainkban, alkalmat adva közösségi ismeretszerzésre, együttlétre, kikapcsolódásra. A hét programjaiba bekapcsolódott a település több korosztálya. 

A legkisebbek életfát rajzoltak, az ovisok látogatást tettek Pécsi Sándor helytörténeti gyűjteményénél, az iskolások naponta változó helytörténeti programokban vettek részt. A fiatalok Tik-Tok videót készítettek egy-egy helyi értékről.

A kiállítás őrzi a nagy tudós emlékét
A kiállítás őrzi a nagy tudós emlékét
Forrás: Péter Imre

A hét megmozgatta a falut

A hét keretében a szervezők versenyt hirdettek a település utcái között. Amelyik utcából lakosságarányosan a legtöbben megnézték Gaál Zsigmond fényképes hagyatékát Földes lakóházairól, és beazonosították saját házukat a kiállított képeken, az utca részére egy utcai padot sorsoltak ki. A nemes vetélkedésben a Rákóczi utca lakói győztek, ők kapták meg a míves utcai padot. Szerdán Csáth Géza és Földes címmel Dr. Bakó Endre mutatta be Dr. Brenner József orvos, író itt gyógyító két évét. Csütörtökön délután érdeklődők sokasága temetői séta keretében megismerhette az évszázadok családtörténetét őrző helyi zsidótemetőt. Az 1857-ben létesített temetőben Winkler Miksa a siófoki zsinagóga vallási vezetője és Vermes Gábor a MAZS alapítvány vezetője, Budapestről adott történelmi áttekintést a zsidóság temetkezési hagyományairól, ismertetést a temetői sírkövek héber feliratairól. 

A hét folyamán a település egy-egy utcáját azok régi nevei alapján lehetett megtalálni, és ott megismerni történetüket.

Konferencia és kiállítás

Szombaton a Karácsony Sándor Művelődési Társaság emlékkonferenciát rendezett, melyen Dr. Lányi Gusztáv egyetemi docens tartott előadást. A konferencián Dr. Győri János a Református egyházkerület gyűjteményi igazgatója Nemes Sándor fafaragó Karácsony Sándor diófa mellszobrát ajándékozta az újra nyitott a kibővített és megújult Karácsony Sándor Emlékkiállításnak. Az emlékkiállítást a tudós professzor dédunokája Dr. Soós Gergely avatta fel, aki a Karácsony Sándor családtagjai nevében számos dokumentumot, könyvet, kitüntetést és berendezési tárgyat ajándékozott a gyűjteménynek.

Sokan eljöttek a konferenciára
Sokan eljöttek a konferenciára
Forrás: Péter Imre

Javaslatok és új tervek születtek

Az együttműködő intézmények és szervezetek közös gondolkodásának és cselekvésének hozadékaként sikerült aktivizálni a település apraját és nagyját. Elfogadott értékeiket sokoldalúan és élményt adó módon fedezhette fel az arra vállalkozó nagyszámú résztvevő. Érdeklődésük bizonyította, hogy ezek az értékek természetes módon kapcsolódnak a jelenükhöz és tovább éltetésükre javaslatok és új tervek születtek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában