Szép siker

2023.09.25. 11:52

Mindenkit leénekelt a Debreceni Egyetem leánykara a görögországi kórusversenyen

A Zeneművészeti Kar hallgatói elhozták a nagydíjat a XI. Music and Sea-ről.

Haon.hu

Forrás: unideb.hu

Tizennyolc együttest megelőzve, kategóriájának győzteseként nyerte meg a paraliai XI. Music and Sea Nemzetközi Kórusversenyt a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Bárdos Lajos Leánykara. Rajtuk kívül a Szolfézs-Zeneelmélet, Karvezetés Tanszék énekegyüttese is kategóriagyőzelmet aratott, olvasható az egyetem hírportálján.

A debreceni Zeneművészeti Kar leánykara szeptember 18. és 23. között vett részt a nemzetközi kórusversenyen Görögországban. A kiutazást intenzív felkészülési időszak előzte meg, az indulás napján főpróbaként szurkolói koncerten, közönség előtt is bemutatták a programot a Liszt teremben.

A görögországi megmérettetésre tizenkilenc együttes, köztük bolgár, cseh, észt, litván, macedón, moldáv, román, szerb, szlovák és magyar énekkarok neveztek hat kategóriában. A Debreceni Egyetem két csapata, a leánykar és az énekegyüttes kategóriájában egyaránt az első helyen végzett, ezzel kvalifikálta magát a nagydíjas versenyre. 

Motiváló lehet a siker

A leánykar zongorakísérője Váradi Judit, a ZK művészeti menedzsere volt, mindkét együttes felkészítését Végh Mónika karnagy, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Szolfézs- Zeneelmélet, Karvezetés Tanszék vezetője végezte.

- A kifejezetten erős mezőnyben nem egy külföldi kórus, hanem egy magyar együttes volt a legnagyobb riválisunk, a kecskemétiek ugyanis korábban már több nemzetközi elismerést begyűjtöttek. A Bárdos Leánykar két év múlva ünnepli fennállása ötvenedik évfordulóját, s bár kezdetben az alapító karnagy, Szesztay Zsolt keze alatt nagyon sok sikert értünk el, az utóbbi években sajnos nem volt részünk ilyen nagyszerű eredményekben. Az utolsó hazai díj Ordasi Péter karnagy nevéhez fűződik. Én magam másfél éve dolgozom az együttessel, amellyel most régóta várt győzelmet arattunk

Nagyszerű lehetőség volt ez nekünk, hiszen a kórus összekovácsolódott és versenyhelyzetet élhettek át a hallgatók. Külön öröm, hogy a lányok mellett a kifejezetten erre a versenyre összeállított vegyes énekegyüttes is megnyerte a kategóriáját

– nyilatkozta a hirek.unideb.hu-nak Végh Mónika.

A karnagy hozzátette: a nagydíj elhódításában hatalmas szerepe volt annak, hogy roppant dús hangzásképet produkált a leánykórus, így nagyon hitelesen adták át „a bennük élő zeneiséget”, amelynek mind a közönségre, mind a zsűrire hatást kell gyakorolnia.

- Nemcsak profi volt az előadásmód, de élményt is nyújtottunk mindenkinek. Remélhetőleg ez a siker motiválja őket abban, hogy még intenzívebben vessék bele magukat a munkába, és legközelebb is megmutassák a tehetségüket. A közös munka meghozta a gyümölcsét, ez a győzelem megerősítés abban, hogy érdemes együtt, közösen dolgozni – fogalmazott a tanszékvezető karnagy.

A nagydíjért hat kategóriagyőztessel – a kecskeméti Aurin Leánykarral, a macedón Mirche Acev Akadémiai Vegyeskarral, a szerb Stars Nőikarral, valamint az észt Public Broadcasting Vegyeskarral mérték össze tudásukat a Debreceni Egyetem hallgatói, akik az összes együttest maguk mögé utasították, így a Bárdos Leánykar érdemelte ki a legjobbnak járó elismerést.

A versenyen nem kellett kötelező versenydarabot előadni, a DE énekesei modern, romantikus és folklórjellegű műveket mutattak be, ezzel a kórus sokoldalúságát is megismerhette a közönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában