Történelem

2023.08.18. 17:41

A múzsák nem hallgattak az első világháború traumája után – új kiállítás nyílt a Déri Múzeumban

A tárlat a huszadik századi Erdély két világháború közötti művészetébe enged betekintést.

Bekecs Sándor

A kiállítást pénteken nyitották meg

Forrás: Czinege Melinda

Felbecsülhetetlen értékű, immár közkinccsé lett kollekcióba, ifj. dr. Böhm József nagyváradi születésű orvos-gyűjtő és ugyancsak medikus édesapja, néhai id. Böhm József két generáción át gyarapított magángyűjteményébe invitálja látogatóit a Déri Múzeum. A különleges válogatás tárlatát augusztus 18-án nyitották meg, s jövő év januárjáig fogadja közönségét a múzeum Zoltai Lajos termében és a Galérián.

A közép-európai léptékkel is méretes, mintegy 250 műtárgyat számláló modern és kortárs művészeti anyag az egyik legjelentősebb magyar gyűjtővé avatja a németországi Freibergben élő családot, amely az 1960-as évektől egy reprezentatív „erdélyi galéria” kialakításán fáradozott, hogy a perifériaként kezelt transzszilván művészet az őt megillető helyre kerüljön Európa 20. századi palettáján. Ebből a különös gonddal válogatott gyűjteményből kínál egy csokornyit az Erdély művészete a két világháború között című tárlat.  

Mindig ünnep számunkra, ha kiállítást nyithatunk meg a Déri Múzeum falai között. A mostani alkalom sokszorosan ünnepi, hiszen augusztus 20. a magyar államiságnak is egy nagyon fontos emléknapja

– mondta köszöntőjében Angi János, a Déri Múzeum igazgatója.

Angi János, a Déri Múzeum igazgatója
Angi János, a Déri Múzeum igazgatója
Forrás: Czinege Melinda

Kifejtette, immár 9 éve működnek együtt a nagyváradi római katolikus egyházmegyével, s ennek eredménye a mostani kiállítás is. A római idézet nyomán azt szokták mondani, hogy háború idején hallgatnak a múzsák. Az első világháború nagy traumával ért véget Magyarország számára. Erdély területén azonban virágzott a művészet, nem hallgattak a múzsák, amiről most meg is győződhetünk – mutatott körbe. 

Nagyon fontosnak tartjuk itt Debrecenben, hogy a virágkarnevál nemcsak a szórakozásról, zenéről, virágokról szól, hanem arról is, hogy mindig valamilyen magasabb értéket is tudjon számunkra közvetíteni. Ezek között szerepel a kultúrák találkozása is

– hangsúlyozta Puskás István. Debrecen alpolgármestere kifejtette, ennek jegyében nyitották meg tavaly a Magyar Géniusz kiállítást, s a mostanit is, melynek fontos eleme, hogy az Erdélyen belüli kulturális sokszínűséget meg tudja mutatni. Kiemelte, fontos, hogy amikor szétnézünk a város határain kívül, akkor ne csak a távoli, egzotikus kultúrákkal találkozzunk, hanem fedezzük fel ezeket a kincseket is.

Puskás István, Debrecen alpolgármestere
Puskás István, Debrecen alpolgármestere
Forrás: Czinege Melinda

Identitásunk gyökerei

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára beszédében úgy fogalmazott: a kultúra az a fogalom- és gondolatgyűjtemény, mely alatt egy közösség valamennyi tagja ugyanazt érti. – Nagyon jó helyen járunk, ha a kultúránk, az identitásunk gyökereit a múzeumokban, közgyűjteményünkben keressük – mondta. 

Vincze Máté helyettes államtitkár
Vincze Máté helyettes államtitkár
Forrás: Czinege Melinda

Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke kifejezte, a felfedezés öröme lehet ezt a kiállítást megtekinteni,  s megismeri ezeknek az alkotásoknak a történetét. A megnyitó végén Kelen Anna művészettörténész mutatta be a tárlatot, majd Böhm József gyűjtő tartott szubjektív tárlatvezetést a résztvevőknek.

Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke
Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke
Forrás: Czinege Melinda

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában