Helyi kultúra

2023.07.25. 16:27

Öt napig ropták a táncot Komádiban

Idén ötödik alkalommal rendezte meg a Körös-Körül Néptáncegyüttes a néptánctábort a Szabadidő Központban.

Rozsik Rita

A komádi néptánctábor résztvevői

Forrás: Rozsik Rita

A jó hangulatú tábor célja idén is a néphagyományok és a néptánc megismertetése és megszerettetése volt.

Az öt napig tartó eseményre csaknem 50 gyermek jelentkezett, akik két, korcsoport szerinti megbontásban sajátíthatták el a számukra megfelelő foglalkozásokat öt szakképzett pedagógus kíséretében.

Az óvodás korosztálytól egészen a középiskolás korú fiatalig mindenki megtalálta a saját igényének megfelelő előadást, programot. A hétfői és keddi nap ismerkedéssel, népi játékfűzéssel és néptáncfoglalkozással telt. Az utóbbi nap délutánján a Juhász Zenekar „Tudom én már…” című gyermekkoncertje nagy sikert aratott mind a táborban résztvevő gyerekek, mind a helyi és környékbeli vendégek számára.

Saját maguk hímezték a keszkenőt

A szerdai napon a kézműves foglalkozásoké, nemezelésé, gyöngyfűzésé, hímzésé volt a főszerep.  A komádi Fekete Erzsébet Hímző Kör tagjainak segítségével többek között saját monogrammal ellátott keszkenőt hímezhettek a lánykák. Ugyanezen a napon „Élet a Sárréten” címmel hallgathattak előadást a résztvevő gyerekek dr. Takácsné Polgár Adél tolmácsolásában, az előadó régi, helyi viseleteket is bemutatott. A délután folyamán a Bakonszegi Hagyományőrző Egyesület íjászbemutatót tartott, majd a gyerekeket is bevonták a mesterség elsajátításába, Simándi László népmesemondó pedig hagyományos élőszavas mesemondással kápráztatta el a jelenlevőket.

A hét hátralévő részében szintén a néptáncé volt a főszerep. Pénteken 17 órától gálaműsoron adták elő a gyerekek a héten szerzett tudást. A tábor ideje alatt az élő muzsikát mindvégig a Bakator Zenekar szolgáltatta.

A V. Körös-Körül néptánctábor sikeres és eredményes megvalósulása a néptáncegyüttesi tagok és önkéntes résztvevők hatékony és önzetlen munkájának köszönhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában