Utcazene

2023.07.28. 20:00

De jól áll neked a zene, Debrecen! - fotókkal

Ünnepelt muzsikamámorral érkezett a belvárosba a III. Debreceni Utcazene Napok.

Szakál Adrienn

Forrás: Molnár Péter

A Campus Fesztivál jótékony zűrzavara után érzéki nyugalommal fogadta Debrecen a péntek délután utcára költöző zenészeket. A III. Debreceni Utcazene Napok hangszeres formációi több belvárosi köztéren, a Csapó utca elején, a Nagytemplom mellett, a Hal közben és az Ifiház udvarán álltak-ültek mikrofon mögé, nem is akárhogy. A zenei élvonal, ahogy a hálás közönség és a siker is új értelmezést nyer, ha a csúcsminőségű hang- és fénytechnika helyett csak a tér van, a hangszer és két szerényebb teljesítményű erősítő. Erről a tökéletlen tökéletességről szól az utcazene-fesztivál.

Kendőzetlen tükörképe ez a műfaj mindannak, amit minden más komolyabb szabadtéri rendezvényen elfed a nagyszínpad pátosza, megtámogat a hangtechnikus profizmusa és a ráérős beállás. Aki az utcán jól zenél, az mindenhol jól zenél – nyugtáztuk a legelején, persze csak a laikusok naiv meggyőződésével.

Színpaddá váltak a közterek

A Haon minden helyszínt bejárt, és állomásról állomásra örömmel összegeztük: a zene kimondottan jól áll Debrecennek. Jól áll neki a Dósa nádor téri dzsembori a KFT slágereivel, a Nagytemplom mögötti perkás örömünnep, ahogy az elbűvölő női hang is, egy szál gitárral. A Hal közben nagyszínpados hazai rocksztárokat idéztek az utcazene műfajának megfelelő minimál-hangszereléssel, de ha beszélhetünk telt házról a vigalmi negyed macskakövein, hát az volt.

A zene kimondottan jól áll Debrecennek – jelentettük ki akkor is, amikor az ülve-állva-táncolva tapsoló, eredendően lelkes közönséget pásztáztuk végig. Ahogy lassan búcsúzóra fogta a hét utolsó munkanapja, úgy vált lassacskán tánctérré az egyébként szükségszerű sürgés-forgástól forgalmas sétálóövezet. A zenekarok, duók és egyéni előadók jól megkomponált ízléssel váltották egymást, a fesztiválszervező Demki pedig arra is gondolt, hogy hangzásban, hangulatban és dinamikában is izgalmas legyen a koncertsorozat.

A III. Debreceni Utcazene Napok pénteken és szombaton 17 és 22 óra között zenésíti be a cívisváros szívét, a fellépőkről és a program részleteiről a találkozó közösségi oldalán lehet tájékozódni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában