Hangverseny

2023.07.24. 13:03

A Nagytemplomban ünnepelték a zene papját, Vásáry Tamást – fotókkal, videóval

Szilvássy Zoltán rektori pályafutása csúcsának nevezte a köszöntés napját.

Haon.hu

Vásáry Tamást szombaton köszöntötték a Nagytemplomban

Forrás: unideb.hu

Egy életút, mely példát mutat, egységbe kovácsol mindenkit, akinek fontos a művészet, a vallás, és aki képes beleérezni abba a mennyei világba, amelyből a zene is fakad

- hangozott el Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Debreceni Egyetem díszdoktorának kilencvenedik születésnapja alkalmából, a XXII. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája záróhangversenyén a Nagytemplomban, szombat este. Idén már tizenharmadik alkalommal vezényelte az ünnepelt művész a nyári akadémia zenekarát, a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekart, számolt be az egyetem hírportálja.

A debreceni születésű, Kossuth-díjas művészt meghatározó emlékek fűzik a városhoz: nemcsak ő, de családtagjai is megkerülhetetlen szerepet játszottak a város és az egyetem életében. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora köszöntőjében felidézte Vásáry Tamás és a DE szoros kapcsolatát, valamint a zenére és a helyi kultúrára gyakorolt hatását. 

- Nagyon jó ma debreceninek lenni, hiszen ő is debreceni, ezt a közösséget vállalni egy csodálatos dolog. Örömteli kapcsolat ez, hiszen Vásáry Tamás nagyapja és családja, Gróf Tisza Istvánnal együtt jelentős szerepet játszott a modernkori Debreceni Egyetem megalakulását lehetővé tevő 1912. évi 36. törvény megszületésében. Az egyház, a Debreceni Egyetem és a város egy nagy egység, egyként cselekszik, éppen ezért nagyon büszkék vagyunk, hogy most ebben az egységben köszönthettük Vásáry Tamást.

Tízéves rektori pályafutásom csúcsa ez a mai nap, szeretném kiemelni az egyetem teljes odaadó kiállását és tiszteletét Vásáry Tamás felé, akire - mint a Debreceni Egyetem díszdoktorára - rendkívül büszkék vagyunk

– mondta Szilvássy Zoltán a hirek.unideb.hu cikke szerint.

A vallás és a zene szimbiózisa különleges formában jelenik meg Vásáry Tamás munkásságában, olyan örökséget hozott létre, amely szellemiségben és a szakmai értéket tekintve is egyedülálló. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke szerint Vásáry Tamás olyan műveket alkotott, amelyekben benne van az ihletet adó isteni sugallat.

- Nagyon örülünk annak, hogy a Nagytemplom adhatott helyszínt a Vásáry Tamás gyermekkorát visszaidéző eseménynek, hiszen egyik nagyapja, Baltazár Dezső püspök is ebben a templomban szolgált évtizedeken át. Vásáry Tamás olyan gazdagító személyiség, akinek munkássága az élet derűjét sugározza azok felé, akik képesek beleérezni abba a mennyei világba, amelyből a zene is fakad.

Zenei pályájába is bekerült a vallásosság, a zene papja is lett, így követte nagyapja hivatását. A koncerteken nem csak hangokat, szellemi üzeneteket is kaphatott tőle a közönség

– hangsúlyozta Fekete Károly püspök. 

Váradi Judit, az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának művészeti igazgatója köszöntőjében kiemelte: páratlan szakmai életút áll Vásáry Tamás mögött, aki nemcsak a közönséget és a zenei világot táplálja tehetségével, hanem a jövő művészeinek is példát mutat.

- Ő az a művész, aki zongoristaként és karmesterként is kivívta a helyét a legnagyobbak között, mégis kihívás számára a fiatalok zenei irányítása és a tehetséggondozást tartja egyik legfontosabb tevékenységének. Őrzi és tovább élteti a művészetbe vetett hitünket, nem csupán születésnapján ajándékoz meg minket tudása és tapasztalata gazdagságával. A nyári akadémia teljes professzori és résztvevői gárdája nevében kívánunk további alkotóenergiát és feledhetetlen koncerteket – tette hozzá Váradi Judit, a Zeneművészeti Kar docense. 

Vásáry Tamás a köszöntők után úgy fogalmazott: minden alkalommal hatalmas élmény számára a Nagytemplomban fellépni és azt érezni, hogy hazatért, mint egy gyerek, akinek rengeteg emléke fűződik a cívisvároshoz. Hazatért, mint egy felnőtt, aki még így is gyerekként jön Debrecenbe, ahol azt érezheti, hogy mindenkire testvérként tekinthet. Hozzáfűzte azt is, hogy mindig nagy élmény a fiatalokkal dolgozni, az elmúlt tizenhárom alkalom különleges emlékeket és élményeket ébreszt benne, az idei hangverseny pedig mind közül a legkiemelkedőbb. 

Vásáry Tamás Nagytemplom
Forrás: unideb.hu

A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar szombat esti, Nagytemplomban adott hangversenyén felhangzott Giacomo Puccini: Preludio sinfonico és Richard Wagner: Rienzi-nyitánya, valamint Johannes Brahms 2. D-dúr szimfóniája, melyet Vásáry Tamás irányításával adott elő a nyári akadémia zenekara.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában