Színház

2023.07.02. 12:04

Libabőrös élmény a Csokonai Fórumban: kendőzetlenül mutatták be József Attila életét

A darabot a Madách hozta el a Színházi Olimpiára.

Jelenet a Madách Színház egyik korábbi előadásából

Forrás: Madách Színház

Hosszú idő után igen meghatározó libabőrös élményben volt részem az Én, József Attila (Attila szerelmei) című előadáson, amit a 10. Színházi Olimpia keretében tűztek műsorra Debrecenben június 12-én. A zene csak ráerősített a költő csodaszép soraira, bár munkásságát kedvelő irodalmárként nehéz róla elfogulatlanul beszélnem. Köszönet ezért a zeneszerzőnek, Vizy Mártonnak.

Többek között olyan népszerű és kevésbé ismert költemények hangzottak el szavalva vagy énekelve, mint a Tiszta szívvel, a Mama, a Klárisok, A tőkések hasznáról, a Nagyon fáj, a Tedd a kezed, az Áldalak búval, vigalommal, a Jön a vihar…, a Thomas Mann üdvözlése, a Születésnapomra, a Rejtelmek, az Óda, a Le vagyok győzve… és a Tudod, hogy nincs bocsánat. A versek bemutatási sorrendje nem feltétlenül egyezett meg a korabeli megjelenési idejükkel és a hozzájuk kapcsolódó háttértörténettel.

A darabot 2012-ben mutatta be a Madách Színház Nagy Sándor, Polyák Lilla és Balla Eszter főszereplésével. A szereposztás 11 év után nyilvánvalóan változott: a Csokonai Fórumban most Jenővári Miklós, Gallusz Nikolett és Wégner Judit testesítették meg Attilát és szerelmeit.

Az első felvonásban Vágó Márta, a másodikban Kozmutza Flóra narrálja a történéseket. Korai költői pályájától kezdve két nagy szerelme szemén keresztül ismerjük meg József Attila életét, sikereit és küzdelmeit. Látjuk szerelmes fiatalként, a proletár mozgalom aktivistájaként, nyomorgó költőként, majd kínlódó pszichiátriai betegként.

A főszereplő belső feszültségét és a darabban uralkodó sötét hangulatot a világítás és a díszlet nagyban támogatja, mindez megállíthatatlanul sejteti a tragikus véget. Ugyanakkor József Attila tragédiája traumatizált gyermekkorra miatt ma már könnyen érthető. Pszichológiai kutatások egyértelmű összefüggést látnak a traumák és a depresszió vagy a függőségek között. Édesapja hároméves korában elhagyta a családot, egy ideig nevelőszülőknél nevelkedett nővérével, és bár hét éves korában édesanyja újra magához vette őket, csak nyomorogva tudta nevelni gyerekeit. Az anyagi biztonság és a feltétlen szeretet sosem volt jelen Attila életében. A darab épp a benne egyszerre élő szeretetre éhes gyerek és férfi kettősségét ragadja meg, aki nem tud erős és méltó társa lenni Mártának, majd pedig már-már erőszakosan kapaszkodik Flórába.

Az előadás mindenesetre igazi irodalmi csemege fordulatos cselekménnyel, szenvedélyes előadásmóddal, különleges zenei megoldásokkal, amit egy kiváló tánckar segít. József Attila-rajongóknak kötelező!

Krajnik Ildikó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában