Ifjú zenészek találkozója

2023.07.04. 12:47

Ablakot nyit a világra az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája

Grúziából és Hong Kongból is érkeznek fiatal tehetségek Debrecenbe; összesen 164 zenész okul majd itt.

Váradi Judit és Lakatos Péter ismertették a részleteket

Forrás: Molnár Péter

A világ 164 tehetséges fiatal zenésze érkezik a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára (DE ZK), hogy tovább mélyítse hangszeres tudását. Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját immár 22. alkalommal szervezik meg a cívisvárosban – erről kedden tájékoztattak a Kar Liszt termében. 

Váradi Judit művészeti menedzser ismertette: 22 egyéni egyetemi mesterkurzust rendeznek, 32 professzort nyertek meg ennek az ügynek. Ezen túl zenekari mesterkurzusokon és két különleges, az előadóművészethez közel álló foglalkozáson is épülhetnek a résztvevők: a színpadi játékot Huszárik Kata Jászai Mari-díjas színésznő, A mozdulat zeneisége című tárgyat – az amszterdami zeneakadémián is oktató – Dezső Virág táncművész vezeti.

 Elhangzott, 19 nemzet képviselői jelentkeztek, többek között az Amerikai Egyesült Államokból, Dél-Koreából, Grúziából, Hong Kongból és Ukrajnából. Váradi Judit szólt a tíznapos akadémiához kötődő, ingyenesen látogatható Zenés Esték a Nagyerdőn című hangversenysorozatról, amelyen az itt ténykedő, a világ számos tájáról ideutazó professzorok előadását hallgathatjuk meg.

Idén is megrendezik a Kortárs Zenei Énekversenyt Petrovics Emil emlékére, amelynek az alapítója Bátori Éva. Az operaénekes a zeneművészeti intézmény tanári karát erősíti.

Két hét alatt zenekarrá válnak

– A zene tanítása és a koncertezés a szenvedélyünk, nyáron sem bírjuk abbahagyni – mondta mosolyogva Lakatos Péter dékán. Hozzátette: ez a számukra oly fontos esemény minden évben felteszi a DE ZK-t a felsőoktatási világtérképre. 

Ideutazik egy nagy csapat – szakgimnáziumi növendékek, főiskolások, egyetemi hallgatók és fiatal zenetanárok – különböző országokból, különböző anyanyelvvel, majd két hét alatt egy zenekarrá válnak és kiváló produkciót állítanak össze. 

– Huszonkét éve minden alkalommal megvalósul ez a csoda. Hogy idén is így lesz, annak az egyik garanciája Vásáry Tamás karnagy úr, aki kivételes művészi egyéniség. Hálás vagyok, amiért az örökkévaló megtartja és velünk van mindig – fogalmazott. A nyári akadémia végéhez közel eső dátumon lesz Vásáry Tamás 90. születésnapja, ezért a Kodály Zoltán Ifjúsági Zenekar ünnepi koncertet ad július 22-én a Debreceni Református Nagytemplomban. Az évről évre újjáalakuló együttes ezután Pozsonyban, majd Budapesten is bemutatja friss előadását. 

HaBe

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában