Kiállítás

2023.06.20. 17:24

Jubileumi tárlat nyílt népművészeti kincseinkből Debrecenben, az Új Városházán – fotókkal

Több mint kétszáz kézműves alkotást nézhetünk meg míg az ügyintézésre várunk.

A Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak jubileumi tárlata nyílt meg

Forrás: Czinege Melinda

A táncoló szalmabábok „mozdulataiban” szinte még benne van a lendület, amivel nemrég a szél hajlongatta a földbe kapaszkodó búzaszálak derekát. A vitrinekben mézeskalácsok, a falon milliméternyi mintákkal díszített szőttesek, az asztalokon bőrműves munkák mesélnek örökségünkről az Új Városháza Galériájában (Debrecen, Kálvin tér 11.), ahol kedden nyílt meg a Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak jubileumi tárlata.

Csaknem 60 alkotó 248 munkája látható a vándorkiállításon, amelynek ez a negyedik állomása; tavasszal Nádudvaron, majd Székelyhídon és Sárándon is megtekinthették az érdeklődők

 – tudtuk meg Virágos Lajosné Kozák Anikótól az 1982-ben alakult egyesület titkárától. A negyvenedik évfordulóra szánt kiállítást az energiaválság miatt tolták el 2023-ra, hiszen tavaly számos kulturális közintézmény zárva volt.

Virágos Lajosné Kozák Anikó
Forrás: Czinege Melinda

Puskás István alpolgármester arra irányított figyelmet, hogy a helyi kézművesség nemcsak a város életében játszik fontos szerepet évszázadok óta, hanem a régióhoz és Európához is köti Debrecent. Példaként említette, hogy a 17-18. században a debreceni kézművesek által készített debreceni agyagpipa alapfelszereltségnek számított az angol és a holland hadihajókon. Az eseményen Gyöngy Péter, a Nemzeti Művelődési Intézet Makoldi Sándor Központjának vezetője is szólt a hagyományok őrzésének és a kézműves alkotásnak a megtartó, identitásképző erejéről. 

HaBe
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában