Régészet

2023.06.14. 09:26

Szenzáció: ötezer éves időkapszula került elő a földből Pródnál

A kurgán központi sírjában egy nomád pásztor nyugszik.

Rendkívüli temetkezésre bukkantak a régészek Hajdúböszörmény-Pród környékén, a Vidi-zugban. Munkájukat a hagyma héjának lehántásához hasonlította az erről beszámoló Déri Múzeum közleménye, ugyanis a feltárt halomsír (kurgán) fő/központi sírja fölül több rétegben tártak fel vaskori (szkíta) és honfoglalás kori sírokat a szakemberek, míg elérték a Jamnaja-kultúra egyik képviselőjének, egy nomád pásztornak a temetkezését.

Régészet Déri Múzeum Hajdúböszörmény pásztor temetkezés
Forrás: Déri Múzeum

A múzeum azt írta, a Jamnaja, azaz a gödörsíros kurgánok népének kultúrája késő rézkori – kora bronzkori kultúra volt a Kaszpi-tenger északi partvidékétől, a Fekete-tenger északi partvidékén át egészen a Kárpátokig terjedt el. Innen vándorolt be Dobrudzsán keresztül a Kelet-Balkánra (Bulgária), Olténiába, innen pedig az Al-Duna vonalát követve a Vajdaság és az Alföld területeire. Első csoportjaik Kr.e. 3100-3000 között érték el az Alföldet, azon belül is leginkább a Tiszántúl vidékét elfoglalva . 

A Helsinki Egyetem prof. Volker Heyd által vezetett YMPACT ERC Projekt nevű kutatócsoportja, a Hajdúsági Múzeum és a Déri Múzeum együttműködésében dolgozó régészcsapat számára nagy élményt jelentett, hogy a központi sír - a későbbi betemetkezések és bolygatások ellenére - épségben maradt meg. Így a feltárás bizonyára számos értékes tárgyi lelettel és ismerettel gazdagítja majd a Kelet-Magyarországot elfoglaló első (őskori) nomád népcsoportról alkotott képet – zárul a múzeumi híradás. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában