Kodály Filharmonikusok

2023.06.10. 14:28

Egy évszázad és béke a színpadon

Egyedülálló hangversennyel vette kezdetét a 2023-ban 100 éves Kodály Filharmonikusok egy éven át tartó ünnepi hangversenysorozata.

Forrás: Kodály Filharmónia Debrecen / Derencsényi István

Debrecen zenei életének meghatározó pillanata volt 1923. május 13-a, amikor a város filharmonikus zenekara első önálló koncertjét adta. Az ünnepi évad kezdéseként, a május 26-27-én megtartott Kodály Filharmonikusok 100 produkcióban a zenekar és Somogyi-Tóth Dániel főzeneigazgató fontos üzenetet is elhelyezett: a hangverseny szólistája, Artem Yasynskyy zongoraművész és Alexander Sladkovsky karmester személyében egy ukrán és egy orosz zeneművész állt egyszerre a színpadon, szimbolizálva a művészet erejét – tudatta közlésében a Kodály Filharmónia Debrecen Közhasznú Nonprofit Kft..

Somogyi-Tóth Dániel a kiváló közös szakmai munka emlékeként Alexander Sladkovsky-nak a Debrecen legendás főzeneigazgatójáról, Rubányi Vilmosról elnevezett emlékplakettet adott át, mindkét vendégművésszel pedig további hangversenyeket terveznek.

Papp László, a cívisváros polgármestere köszöntőjében elmondta: a Kodály Filharmonikusok küldetésükkel, teltházas koncertjeikkel tovább viszik a minden magyar számára fontos örökséget, a kodályi missziót, tevékenységükkel Debrecen jó hírét erősítik szerte a nagyvilágban. Mindezek alapján a város következő jelentős kulturális beruházásaként egy új hangversenyterem megépítésének célját fogalmazta meg a közönség számára.

Forrás: Kodály Filharmónia Debrecen / Derencsényi István

A Kodály Filharmonikusok centenáriumi sorozata Debrecenben és Tatabányán a Carmina Burana koncertshow-val folytatódik. Carl Orff dallamai a világ legismertebb szimfonikus zenéi közé tartoznak, a debreceni Főnix Arénában június 13-án a zenemű összművészeti színpadra állítása pedig hű marad a zeneszerző szelleméhez és középkori tematikájához, mert a Kodály Filharmonikusok és Kodály Kórus előadását kortárs mozgásszínházi látványelemek – köztük cirkuszművészeti számok – kísérik.

A Carmina Burana-t Tatabányán június 21-én 19 órai kezdettel is bemutatja a zenekar, Debrecenben pedig a Virágkarneváli Hetet nyitó főtéri nagykoncerten, a Klasszikusok Éjszakáján augusztus 16-án lépnek színpadra.

A Kodály Filharmonikusok 2023/24-es évada teljes egészében a zenekar centenáriumának jegyében zajlik majd, a Kodály Filharmonikusok és Kodály Kórus önálló és közös koncertjeinek közreműködői lesznek többek közt Somogyi-Tóth Dániel, Kollár Imre, Bényi Tibor, Kocsis-Holper Zoltán, Grigor Palikarov, Anton Shaburov, Kesselyák Gergely, Peter Szilvay, Káli Gábor, Keller András, Rajna Martin, a szezon vendégegyüttesei pedig a Győri Filharmonikus Zenekar, a Concerto Budapest, a Capella Savaria és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar lesznek. Az ünnepi évad befejezéseként José Cura-t, a "negyedik tenorként" is emlegetett argentin operaénekest láthatja a Kodály Filharmonikusokkal közösen színpadra lépni a közönség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában