Helyi kultúra

2023.05.08. 17:28

Debrecen ismét vendégeskedik a nagyváradi fesztiválon, mutatjuk a programokat!

Első alkalommal indult gyalogos zarándokút Debrecenből Nagyváradra, a Szent László Székesegyház ünnepi körmenetére és a Festum Varadinum rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitójára.

Forrás: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

Zarándokutat szervezett Debrecen városa, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Szent László Domonkos Plébánia a Szent László Székesegyház ünnepi körmenetére, a Festum Varadinum rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitására, melyhez Debrecen ebben az évben is számos programmal csatlakozott.

A tavalyi fesztiválon való bemutatkozást követően Debrecen Városa, a Szólj be a papnak és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége ebben az évben is közös „kocsmai evangelizációra” hívta az érdeklődőket a nagyváradi Moszkva Kávézóba. Anyák napján arra keresték a választ, hogy mit is kaptunk az Édesanyánktól? Milyen tulajdonságokat örököltünk és örökítünk tovább? A beszélgetés végén közösen adtak hálát az égi és a földi Édesanyákért.

Akik a kérdéseket megválaszolták: Dénes István Lukács püspökhelyettes, református lelkész; Geröly M. Sára iskolanővér és Koncz Karola református teológus. Moderált Kollár László társadalmi vállalkozó, zarándok − számolt be a Haonnak a Polgármesteri Kabinetiroda. 

A nagyváradi programok

Május 9. 19 óra, Barátok temploma

Rossini Kis ünnepi mise
Istenem, Uram! Íme itt e kis, szegény mise. Szent zenét komponáltam? Vagy inkább szentségtörő művet alkottam? Jól tudod, én az opera buffa-ért jöttem a világra – olvasható a Petite Messe Solennelle szerzői kéziratán, s érdekessége e darabnak, hogy több mint 34 év választja el az utolsó Rossini-operától. A kompozíciót a Csokonai Színház Operastúdiójának ifjú művészei adják elő: Rendes Ágnes, Donkó Annamária, Balog Emőke, Törő Krisztina, Repka Sára, Herczegfalvi Zsanett, Grega Csaba, Piskóti András, Balog József, Antóni Norbert, Udvarhelyi Péter, Andrássy György. Szólót énekel: Nagy Kira, Janovicz Zsófia, Kovács Gábor, Donkó Imre.
Zongorán közreműködik: Gyülvészi Péter
Vezényel: Ács János       

Május 13. Borpart, 18 óra 

Made in Debrecen
Z generációs alter-/indie-rock Magyarország keleti fészkéből újvonalas brit és ír post-rock hatásokkal ötvözve. A Crams egy fiatalokból álló együttes, melyet 2019 februárjában alapítottak debreceni gimnazisták. Az első koncertek után 2020 szeptemberében az Esti Kornél zenekarból ismert Lázár Domokos mentorálásával jelent meg Let Yourself Loose című debütáló kislemezük, melyet a Recorder és a KERET Blog is a legjobb havi megjelenések közé választott. Ezt két további angol nyelvű EP és egy single követte, majd 2022 decemberében adták ki első magyar dalukat és egyben első klipjüket, a Kisjégkorszakot. Mindezek mellett olyan rendezvényeken láthatta őket a közönség, mint a Bánkitó vagy a Campus Fesztivál.

Május 13. Borpart, 20 óra 

A Debreceni Dixieland Jazz Band koncertje
A hagyományos New Orleans-i gyökerű zenéktől, a klezmer-jiddish hagyományokból táplálkozó számokig az egyedi hangszerelésű és sok énekkel fűszerezett koncertjeik gyakran aratnak hangos sikert a közönség soraiban. Számos külföldi koncertet adtak már, megannyi díjjal a hátuk mögött, ezúttal Nagyváradon varázsolják el a közönséget, hiszen mottójuk: …jó hangulatban 1984 óta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában