Kiállítás

2023.04.06. 13:53

Hűséggel, odaadással hímeznek a hajdúsámsoni hagyományőrzők

Tizenöt évvel ezelőtt alakult a hajdúsámsoni Öltögetők Klubja, melynek tagjai célul tűzték ki a hímző mesterség elfogadtatását, megismertetését és a hiteles kutatómunkán alapuló továbbéltetését.

Tizenöt év munkáit mutatták be az ünneplő öltögetők

Forrás: Dandé Melinda

A hajdúsámsoni Öltögetők Klubja megalakulásának 15. évfordulóját ünnepelte munkáikból összeállított kiállítással a művelődési ház kiállítótermében április 3-án.

– Hajdúsámson büszke lehet rá, hogy ilyen gyönyörű, értékes tárlattal rendelkezik, mely köszönhető a hajdúsámsoni Öltögetők Klubja által készített alkotásoknak. A megyei önkormányzat természetesen támogatja és segíti a hagyományok ápolását, megőrzését, mint az öltögetést, hímzést is – fogalmazott köszöntőjében Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat alelnöke.

Az Öltögetők Klubja 2007-ben alakult Dobosné Hajdu Anikó népi iparművész vezetésével. – A 28 fős csapatból mára 9 fővel dolgozunk aktívan együtt, akik rendíthetetlen szorgalommal hímeznek. Megalakulásunkkor célkitűzésünk között szerepelt a hímző mesterség elfogadtatása, megismertetése és a hiteles kutatómunkán alapuló továbbéltetése – emelte ki az ünnepségen a klub vezetője. A kis csapat számos terítőt, párnát, ruhát és kiegészítőket hímzett már az évek alatt, amelyek kellő elismerésben is részesülnek megyei és országos szinten.  

Forrás: Dandé Melinda 

A rendezvényen részt vett Hubert Erzsébet, a Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, aki kiemelte, hogy a kezdetek óta nagyon jó a szakmai együttműködés a klubbal és Anikóval, illetve fontosnak tartja a továbbképzéseket a csoport számára.

Hajdúsámson Város Önkormányzata ajándékait az alpolgármesterek, Dandé Lászlóné és Csigéné Zsadányi Mariann adták át, akik tiszteletüket és hálájukat fejezték ki a klub tagjainak és vezetőjének, hogy a város nevét öregbítik munkásságukkal.

A megnyitó végén a 20 éve fennálló Muskátli Népdalkör egy dallal, Tarné Hajdu Judit kulturális igazgató pedig emléklappal és bonbonnal kedveskedett az ünneplők számára.  

A kiállítás megtekinthető április 28-ig a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Kiállítóhely termében. 

DM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában