Szavalóverseny

2023.03.10. 14:18

Két és fél órán át zúgtak a szabadságharc költőjének veretes sorai Nádudvaron

A hajdú-bihari városban csütörtökön versmaratont és szavalóversenyt tartottak.

A versmaratonon a János vitézt is előadták a diákok

Forrás: Marján László

Az 1848/49-es forradalom 175. évfordulóján, Petőfi Sándor születésének és a Himnusz megírásának bicentenáriuma alkalmából nagyszabású irodalmi nap zajlott Nádudvaron a művelődési központban. A színházteremben 150 percen át versmaraton keretében a helyi Kövy Sándor Általános Iskola tanulói folyamatosan egymást váltva a színpadon március 15-e tiszteletére Petőfi-költeményeket zengtek. A szavalatcunami tetőpontja az ötödikesek kosztümös János vitéz előadása volt.

A maratonnal párhuzamosan a városi könyvtárban szavalóverseny zajlott, amelyre – a nagy érdeklődésre való tekintettel – a környező településekről érkezett nevezéseken felül azok a nádudvari tanulók vettek részt, akiket a szülők neveztek be.

A szakértő zsűri (Bakota Árpád, a debreceni Csokonai Színház társulatának Jászai Mari-díjas színművésze, zsűri elnök, Ticz Nikolett, a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium magyar-etika szakos pedagógusa és Benő Tamás a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium szakoktatója) 18 szavalatot hallgatott meg. Ez alapján az általános iskola alsó tagozatosainál különdíjban részesült Ugrai Sándor Milán nádudvari 4. osztályos tanuló. A felsősöknél az I. díjat a debreceni, 7. osztályos Faragó Andrea kapta. Ifjúsági (15-18 évesek) kategóriában a nádudvari Pinczés Brigitta lett a győztes. A felnőttek kategóriájában szoros versenyben végül a püspökladányi Bódiss Miklós érdemelte ki az első helyet.

Marján László

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában