Szakál Adrienn írása

2023.03.05. 18:13

Jegyzet: Egy kuka tetején végezték a kötelező olvasmányok Debrecenben

Valaki nagyon megunta a köteteket: Balsac, Móricz és Kosztolányi kötetére bukkant kollégánk a Petőfi téren.

Szomorú, hol végezték a könyvek

Forrás: Bekecs Sándor

Bármennyire is szeret valaki olvasni, létezhet az a könyv, amitől a falra mászik. A debreceni Ady parkban felállított könyvszekrénybe évek óta hozzák-viszik (sajnos leginkább viszik) a fölöslegessé vált olvasnivalókat. Sok kötetnek talán az utolsó menedéke ez, mielőtt végleg leválik a borító, megereszt a kötés, és nyomtatott papírlapok tömbjévé alacsonyodik ez egykor apró gyűrődéstől is óvott kiadvány. 

A Petőfi téren hagyták a könyveket
Forrás: Bekecs Sándor

Sokáig egyfajta inkubátorként, sőt, menhelyként tekintettem erre a szekrényre, és minden alkalommal jóleső érzéssel tölt el, amikor azt látom, hogy fogy, gyarapodik, majd újra ritkul az utcakönyvtárunk. Nem kérdés, hogy a kötelező olvasmányok egy részének semmi köze nemhogy az iskolás korosztályhoz, de néha a „csak olvasni akaró” felnőttek világához sem. 

Forrás: Bekecs Sándor

Az a jelenség viszont, hogy ezek a klasszikusok egy szemetesben végzik, kísértetiesen hasonlít a kulturális értékek gyakran vallási vagy politikai indíttatású megsemmisítéséhez, ami ellen – miután Kosztolányit kipakoltuk a kukára – otthon a közösségi média felületén kommentelve tiltakozunk. 

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában