Tárlat

2023.03.23. 20:08

Óriásvirágok burjánzanak a Méliuszban – megnyílt a Természettár új kiállítása

A Virágnyelven című tárlat a Méliusz Juhász Péter Könyvtár központi épületének első emeleti kerengőjén kapott helyet.

Forrás: Molnár Péter

Lehajolni földközelbe, és megcsodálni a természet ajándékát, a pompás csodát: a virágokat. A Természettár új kiállításán lehajolni sem kell, sőt, a megszokottól eltérően inkább az ég felé érdemes tekinteni. A Méliusz Juhász Péter Könyvtárban március 23-án megnyitott tárlaton ugyanis több méter magas papírvirágokat csodálhat a közönség. A vándorkiállítás a tavalyi Levéltitok című tárlat folytatása.

A kiállítás megnyitóján dr. Veres Szilvia, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának tudományos dékánhelyettese hangsúlyozta: a virágok az emberiség életének alapját jelentik. – A virágok a növények szaporítószervei. A növények a fotoszintézissel termelik meg számunkra a szerves anyagot. De ha nem szaporodnak tovább, nem lesz szerves anyag, nem lesz táplálék az állatoknak, nem lesz élelem az ember számára – emelte ki.

Óriásnövények mögött óriási munka

Nyolc hónap, fél kilométer krepp-papír, négyezer tűzőkapocs, tíz kilogramm ragasztó, több mint háromszáz CD, másfél millió vágás – röviden ekképpen is összefoglalhatnánk mindazt a csodát, mely a látogatókat várja. Persze, a Virágnyelven kiállítás ennél többre hivatott. Váradi Zoltán, a Természettár vezetője emlékeztetett: minden tárlatot elsősorban környezeti nevelési érdekkel hoznak létre. Ízelítőül, a kiállítás főszereplőinek titkát felfedve elmondta: a virágok nem azért nyílnak, hogy nekünk tetszenek. Úgy fogalmazott: ez csak egy trükk. – Szépségükkel, formagazdagságukkal, színeikkel, illatukkal magukhoz csalják a rovarokat és társaikat, melyek elvégzik a beporzást. Az, hogy nekünk esztétikai élményt is nyújtanak, az csak ráadás – mondta.

Az óriásvirágokon túl ismeretterjesztő szövegek várják az érdeklődő közönséget, melyek révén közelebbről megismerhető Flóra birodalma, de tematikus kirakók, valamint a rózsák képzőművészetben elfoglalt szerepét felfedő szelfifal is helyet kapott a tárlaton, mely április 6-ig látogatható. 

BBI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában