Alkotói pályázat

2023.03.27. 18:01

Ecsettel, novellában vallottak hitükről a görögkatolikusok, a legjobbakat díjazták is Debrecenben – fotókkal

Kocsis Fülöp érsek-metropolita díjat ad át a hétfői eseményen

Forrás: Molnár Péter

A Hajdúdorogi Egyházmegye fennállásának 110. évfordulója alkalmából alkotói pályázatot hirdettek a görögkatolikusok, ezekből az alkotásokból nyílt nagyszabású kiállítás hétfőn a debreceni Metropóliai Hivatalban, ahol díjazták is a legjobbakat.

Az egész görögkatolikusság ünnepe ez, kétszáz év küzdelméé, az alkotói pályázat így érthetően sokakat, csaknem háromszáz jelentkezőt késztetett arra, hogy képzőművészeti vagy irodalmi keretbe foglalja hitvallását. Mindhárom egyházmegyéből érkeztek alkotások a háromévesek gyermekrajzaitól a papi novelláig. Az ünnepség résztvevőit először Kocsis Fülöp érsek-metropolita köszöntötte.

Egyházunk, ha száztíz éves is, fiatal, és nagy jövő áll előtte

– fogalmazott, majd megjegyezte, hogy Ferenc pápa látogatásától is remél a görögkatolikusokhoz intézett jó szót.

– Ezek az alkotások felidézik, ahogy őseink évszázadokon át vitték magukkal és adták tovább a következő nemzedéknek – mutatott rá. Kitért arra is, hogy a görögkatolikus egyház egyik sajátossága a hagyományőrzés és a hagyományok tisztelete, valamint továbbadni mindezt a fiataloknak. Ez viszont azt jelenti, hogy nemcsak a múlthoz ragaszkodnak, hanem előre is tekintenek a görögkatolikusok.

Évszázados törekvés

Vincze Máté helyettes államtitkár először kiemelte: nem az eredményeink számítanak, hanem a törekvéseink, és ez összefoglalja a görögkatolikusok mindent legyőző lelkesedését.

Nemcsak száztíz éve, hanem sokkal régebb óta kedvesen, de annál határozottabban törekednek arra, hogy evangelizációs céljaikat elérjék

– mondta. Hangsúlyozta azt is, hogy ma, amikor már a hit vállalásához is bátorság kell, még meghatározóbb jelentősége van az ehhez hasonló kiállításoknak.

A beérkezett csaknem háromszáz pályaműről  Király András pályázati koordinátor beszélt, majd díjazták a legértékesebb alkotásokat, melyek között rajzokat, maketteket, ikonosztázt, sőt, novellát is talál, aki ellátogat a Petőfi téri Metropóliai Hivatalba.

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában