A háziszappan titkai

2023.03.13. 09:00

Háj, avas szalonna és avas zsírok is kerülnek a földesi háziszappanba

A fiatalabb generáció nem is ismeri, nem is alkalmazza, hiszen korszerű mosószerek és piperecikkek vették át a szerepét.

Ferencék udvarán az asszonyok a korábban főzött háziszappanokról beszélgettek

Forrás: Péter Imre

A háziszappan készítését sokan ismerték és egykor nagyon elterjedt volt a falu lakóinál. Földesen is kiváló tisztítószernek tartották a házaknál főzött szappant, amit nagyon sok területen tudtak felhasználni.

Olyan alapanyagokból készült, amelyek egész évben fellelhetők voltak szinte minden háztartásban. A háztartási hulladéknak számító használt zsírt, az avas szalonnát, a disznótorok maradékait dolgozták fel. A háziszappan alkalmazása és annak hagyományos készítési technikájának ismerete mára már kiveszőben van.

Hagyománya van a szappanfőzésnek

A fiatalabb generáció nem is ismeri, nem is alkalmazza, hiszen korszerű mosószerek és piperecikkek vették át a szerepét. Az évtizedekig elálló szappan készítésének titkait Földesen a népfőiskola asszonyklubjának néhány tagja, a szépkorú Tóth Lajosné és Nagy Ferencné osztotta meg a minap. A szappanok készítésének fortélyait mindketten gyermekkorukban ismerték meg, amikor a szegényebb környezet miatt minden zsiradéknak értéke volt. A faluban minden házudvarban hagyománynak számított a szappanfőzés a tisztálkodás fontos kellékeként. 

Megfogalmazták: a régi öregektől, nagyszülőktől öröklött emlékeik, szappanfőzési ismereteik átadásával újra szeretnék éleszteni e hagyományt Földesen az érdeklődők körében.

Lúggal főzik, fehérítik

– A főző üstbe 6 liternyi vizet öntünk, amikor már langyos lesz, beleteszünk egy kilónyi jég szódát. Megvárjuk, míg elolvad, majd belerakjuk a hájat, az avas szalonnát, az avas zsírokat. Forralni kezdjük, mert a szóda a forralásra fejti ki hatását. Állagától függően oldott sóval erősítjük a szóda hatását. Így jobban szétmarja azokat a zsírokat, melyeket beleraktunk a főző üstbe. A főzés legalább két órát vesz igénybe. Amikor a massza megsűrűsödik, fehér, krémszínű péppé alakul, akkor egy nagyfejű kanállal leszedjük a szappant. Mielőtt azonban ezt megtesszük, leellenőrizzük, vajon jó-e már. Veszünk egy tyúktollat és belemártjuk a még főzés alatt lévő masszába, ha lemarja a tollszárról a tollat, akkor erősnek számít. Ilyenkor hígítjuk – mondta Nagy Ferencné Juci néni.

– Tapasztalt szappanfőző nagyszüleink már a színéről, az állagáról tudták, mikor kész a szappan, de ezt a próbát, azért ők sem hagyták el. Ezt követte a főzés második szakasza, a fehérítés. A tyúktollas ellenőrzést ekkor is megtettük, ha már gyönyörű fehérnek láttuk, elzártuk az üst alatt a tüzet, és egy jó marék sót tettünk a keverékbe. A só segít abban, hogy a szappan jobban eleressze magából a lúgot. A szappant formába öntöttük, amely többféle méretű lehetett. Faládát alkalmaztunk, melyet vászonruhával kibéleltük, majd abba kanalaztuk a folyékony szappant – fejtette ki.

Forrás: Péter Imre

Bőrgyógyászok is ajánlják

– Ezután hűlni hagytuk, azonban mielőtt megkeményedett volna, egy erre a célra készített vágódróttal felszeltük. Általában két kukoricacsutkát és egy 60 centis drótot használtunk. A drót egyik végét az egyik csutkára, másik végét a másik csutkára erősítettük, és ezzel egyforma darabokra szeltük a még puha szappant. Majd pihentettük, s csak egy hónappal később kezdtük használni. Nagyszüleink a megmaradt sötétbarnás, piszkos lúgot is megőrizték. A régi bútorok, vágódeszkák tisztítására használták – mondta.

– A szappanokkal nagyon szépen lehet mosni. Bizonyos fertőtlenítő hatása miatt a kerti munkák során szerzett sebek kezelésére is használható. Manapság újra van híre szappanjainknak. Többen keresnek bennünket tanácsot kérni. 

Még bőrgyógyászok is javasolták egyes bőrbetegségek kezelésére. Valószínűleg azért, mert nagyon jó szolgálatot tesz az elsavasodott bőr gyógyítására lúgos kémhatásával 

– zárta gondolatait Tóth Lajosné Irma néni.

Péter Imre

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában