Fejedelmi Kincstár

2023.01.16. 14:05

Ne lepődjön meg senki, ha a héten hajdúkkal találkozik a debreceni bevásárlóközpontban

Fejedelmi Kincstár címmel nyílt meg hétfőn a Fórumban a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum kiállítása.

Forrás: Kiss Annamarie

Bocskai István fejedelem koronájának és jogarának másolata, egész napos tárlatvezetés, múzeumpedagógiai foglalkozások – a következő néhány napban ez várja a Csapó utcai bevásárlóközpontba betérőket. Az iskolák már most nagy érdeklődést mutattak, ottjártunkkor egyik csoport a másikat váltotta. A gyerekek testközelből ismerkedhettek meg a múlttal: korhű ruhákat, fegyvereket vizsgálhattak meg, és elkészíthették maguknak papírból a Bocskai-koronát. A vásárlók figyelmét is lekötötte a tárlat, voltak, akik a kirakatokban pózoló öltözékek helyett a sok száz éves ruhadarabokat vették inkább szemügyre.

Hagyományaink, múltunk jelenik meg

A történeti ereklyéket felvonultató tárlatot sajtótájékoztatón mutatták be az érintettek. Átányi Ajtony centermenedzser elmondta: a bevásárlóközpontban húszezer látogató fordul meg naponta, így bíznak benne, hogy a műkincsmásolatokat bemutató kiállítás sokak érdeklődését elnyeri.

A kiállítás szerves részét képezi a vármegyei önkormányzat 2016-ban éltre hívott OXENWEG projektjének. A projekt Debrecent, Hajdúböszörményt, Hajdúnánást, Balmazújvárost, Nagyhegyest, Nádudvart, Hajdúszoboszlót, valamint Hortobágyot érint. Utóbbi településen folyamatban van a megvalósítás. Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlési elnöke a Magyar Szürkék Útja és a tárlat anyaga közti kapcsolatra mutatott rá. 

Mint mondta, az országnak, Debrecennek és a hajdúságnak évszázadokon keresztül az egyik leggazdagabb hagyománya volt az állattartás. Emlékeztetett, hogy Bocskai volt az, aki a hajdúkat letelepítette a térségük területén.

Pajna Zoltán, háttérben Czeglédi Gyula
Forrás: Kiss Annamarie

A mintegy 20 millió forint értékű műkincsmásolatok üzenetet hordoznak – hangsúlyozta Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere. 

Tartalmazza a küzdelmet, azt a harcát a magyar népnek, mely a függetlenségről szólt. Ha kellett a keleti, ha kellett, a nyugati hatalmasságok ellen harcoltak. Ebben az időszakban a magyar királyság és az erdélyi fejedelemség – ha rövid időre is – egyesülni tudott, és azok az értékek jelentek meg benne, melyeket az emberek szerettek volna

 – mondta. Úgy fogalmazott: Bocskai, valamint a kiállított remekművek a szabadsághoz való ragaszkodásunk üzenetét viselik ma is.

Dr. Bihari-Horváth László, a Bocskai Múzeum igazgatója részleteket osztott meg a kiállításon megtekinthető ereklyékről, valamint Bocskai térségünkhöz, és külön Debrecenhez való kötődéséről. Kiemelte továbbá, hogy a múzeum missziója teljesedik be azzal, hogy a történeti ereklyék helyet kaptak a bevásárlóközpontban. – Célkitűzésünk, hogy ezeken a fantasztikus műkincsen keresztül üzeneteket, történeti tanulságokat is megismerhessen a közönség – fogalmazott.

A kiállítás egy hétig látogatható a Csapó utcai bevásárlóközpont mínusz egy szintjén. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában