Már bontják

2022.12.05. 16:33

Százmillió forintból újul meg a Déri Múzeum várostörténeti kiállítása

Kiürítették a várostörténeti állandó kiállítás tereit a Dériben, de nyárra új anyaggal töltik meg.

Forrás: Czinege Melinda

Ki a cívis? Erre a kérdésre igyekszik többféle választ adni a Déri Múzeum a 2023 nyarán nyíló, megújult állandó kiállításán. A lebontási fázisában járó tárlatról hétfőn tájékoztattak az intézményben.

Dr. Angi János, a Déri Múzeum igazgatója ismertette: a Nemzeti Kulturális Alap három programcsomagban, összesen 9 milliárd forintot fordít a – döntően vidéki – múzeumok kiállításainak megújítására, részben a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva, részben pedig a Magyar Géniusz Programban. Ez utóbbi anyagi keretéből három projekt megvalósítására nyert támogatást a cívisváros múzeuma. Ezek egyike az állandó tárlat modernizálását célozza, összesen százmillió forintból. Hangsúlyozta, büszke arra, hogy az állandó kiállítások egyharmadát meg tudják újítani az elnyert pályázati pénzből, hiszen ma a magyar nyelv, a kultúra ápolása, a helyi identitás erősítése, az egészséges nemzettudat és a lokálpatriotizmus megerősítése egyre fontosabb.

Elhangzott, a Déri Múzeumba az utóbbi években friss szemléletet hozó nemzedék érkezett. A kollégák életkorban és látásmódban is közelebb állnak az ifjabb korosztályhoz, amelyet szeretnének bevonzani az intézménybe.

 

Novák Ádám
Forrás: Czinege Melinda

A feladatokat összefogó Novák Ádám elmondta, másfél éve foglalkoznak a projekttel Lakner Lajos, tudományos igazgatóhelyettes szakmai irányítását követve. Az ő munkáját dicséri a nyertes pályázat koncepciója is. – Szeretnénk megtudni, hogy az egykori cívistársadalomtól teljesen elrugaszkodott mai városi polgárság hogyan tud kötődni a cívis léthez. Milyen válaszunk van nekünk muzeológusoknak erre? Nemcsak válaszokat szeretnénk adni, hanem újabb kérdéseket is feltenni – fogalmazott. Elárulta, több, mint tizennyolc „bajnokot” jelenítenek meg a tárlaton Debrecen neves személyei közül és hamarosan indítanak egy interjúsorozatot, mely nyomán a város vezetőitől, a múzeumlátogatókon át az utca emberéig, sokaktól szeretnénk megtudni, mit jelent számukra cívisség.

A lebontási fázisába is bepillantást engedtek a tájékoztató után, a tér pillanatnyilag szomorú képet mutat, de mint kiderült az eddigi várostörténeti állandó tárlat egy részét online térbe költöztették, a múzeum honlapján megtekinthető.

Puskás István alpolgármester az eseményen elmondta, bár a Déri Múzeum számos izgalmas gyűjteménnyel rendelkezik, az itt élők számára kiemelkedően fontos a Debrecen múltjával, a cívis örökséggel foglalkozó anyag. A nagy léptékű megújulás csaknem történelmi jelentőségű a múzeum életében. 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában