Megemlékezés

2022.12.07. 21:27

„Gyurka áldott ember volt”: Tréfás György emlékét idézi új kiállítás - Fotókkal

Az operavilág hazai és nemzetközi szinten elismert érdemes művészének fél évszázados pályafutását mutatták be Debrecenben.

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója

Forrás: Kiss Annamarie

A Csokonai Színház örökös tagjára, Tréfás Györgyre emlékezve nyílt kiállítás szerda délután az Új Városháza Galériájában. Debrecen új kulturális agórájában vitrinek mögé felsorakoztatott tárgyi emlékek és jelmezek fogadták a látogatókat, akiket az est szervezője és házasszonya, Bódor Edit köszöntött. Felhívta a figyelmet az emlékezés jelentőségére, valamint arra a tárgyi és szellemi hagyatékra, melyet a legendás énekes özvegye, Tréfás Györgyné őriz, és bocsátott most kiállítási anyaggá a debreceni opera hetvenéves jubileuma alkalmából.

Bódor Edit, az est szervezője és házigazdája
Forrás: Kiss Annamarie

Puskás István alpolgármester először az Új Városházáról, mint új kiállítótérről beszélt. Kiemelte, hogy a belvárosban egyfajta agóraként működő épület az elmúlt évben több kulturális találkozónak adott otthont, melynek üzenete a saját értékeink bemutatása. Elmondta, hogy ebben a kezdeményezésben fontos partnerük a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár, az ott megvalósult városházi kulturális rendezvények pedig Bódor Editnek köszönhetőek. 

Puskás István alpolgármester
Forrás: Kiss Annamarie

A politikus Horatius nyomán Tréfás Györgyről úgy fogalmazott: ércnél maradandóbb emlékművet hagyott maga után, amit nekünk emlékeinkben, és a most megnyílt kiállításhoz hasonló programokkal kell őriznünk.

Fekete Károly református püspök a karácsonyi hangversenyek adta művészeti élményről, majd az ünnepelt énekessel ápolt kapcsolatáról beszélt. – Olyan hangi adottság adatott meg neki, mint keveseknek, és amikor színpadra lépett, nem lehetett nem észrevenni. Minden jellemvonást bemutatott, amit a karaktere – jellemzően főszereplőként megkívánt – emlékezett vissza. Felidézte azt is, hogy Tréfás György fellépéseit sok elismerő kritikával illette a szakma és a közönség egyaránt, s bár sok jelzővel illették, egy megállapítás összegezte őt, melyet felesége mondott róla: Gyurka áldott ember volt.

Fekete Károly református püspök
Forrás: Kiss Annamarie

– Sokan adunk ma hálát az életművéért, mert haláláig a város kulturális jelentőségét gyarapította – folytatta a főpásztor, aki szerint a családi történeteiről és a művészi pályafutásáról szóló beszélgetések alkalmával az énekművésznek egészen más arcát is megismerhette a közönség.

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója először azt az időszakot idézte fel, amikor az országban csak két helyen, Szegeden és Debrecenben volt operajátszás. Ekkor a repertoár nyolc előadásából legalább öt darabban szerepelt Tréfás György. A nemrég ünnepelt 70 éves debreceni opera kapcsán úgy fogalmazott: Az a város, amelyik ilyen évfordulót ünnepelhet, méltán lehet büszke a múltra, és ebben meghatározó szerepe volt, van Tréfás Györgynek. – Ha látná az operajátszásra is méltó új helyszíneinket, „Gyuri bácsi” boldog lenne, de a legjobban annak az új generációnak örülne, melynek tagjai most a debreceni operában tevékenykednek. Hiszem, hogy szükségünk van példaképekre, olyanokra, mint például a debreceni énekeseknek Tréfás – vélekedett.

A Nagytemplom Imatermében folytatódott a Megtisztul a lélek című Tréfás-délután, ahol a neves operaénekes fél évszázados színpadi karrierjére emlékezve a közönség fiatal debreceni énekművészek közreműködésével hallhatott emlékkoncertet. 

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában