Művek, mesterek, kapcsolatok

2022.12.21. 18:26

Bakó Endre irodalomtörténész új könyvét mutatták be Debrecenben

Forrás: Molnár Péter

A Batthyány utca 1. szám alatti Art-ka Galériában működő irodalmi kávéházban december 21-én, szerdán Bakó Endre új (immár huszadik!) könyvének tartalmával ismerkedhettek meg az érdeklődők. A szerzővel Erdei Sándor újságíró, „irodalmár” beszélgetett 16.30-tól.

Forrás: Molnár Péter

A debreceni irodalomtörténész legújabb kötete „irodalmi dolgozatokat” tesz közzé. A húsz tanulmány tematikája: drámák István királyról, élmény és költészet az I. világháború magyar költészetében, Ady Endre fiktív alakja a szépirodalomban, Németh László Bolyai-drámáinak szépirodalmi előzményei, Dutka Ákos hazafias (irredenta) költészete, egy bihari mártír poéta: Nagy András, szemtől szembe Faludy Györggyel, Németh László és Szabó Lőrinc baráti kapcsolata, Illyés Gyula és Zilahy Lajos barátsága, Sinka István és Veres Péter kapcsolata, „háborús anthológiák” (egy Babits-vers olvasata), az anyag mítosza (Szabó Lőrinc világszemléletéről), egy romantikus Debrecen-vízió csődje, Erdélyi Józsefről (nagy költő volt-e vagy költő volt-e egyáltalán), Medvigy Endre könyve Sinka Istvánról, Pákozdy Ferenc, a Fekete versek költője, Kölcsey Ferenc „testamentuma”, a nyelvművelő Arany János, vonások Niklai Ádám arcképéhez, pillantás Barna Júlia költői világára. 

Forrás: Molnár Péter

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában