Magyarország 365

2022.11.24. 15:50

Magyarország fotóalbuma a debreceni főtérre költözött

Százharminc pillanat, amit a fotósok nélkül sosem láthatnánk.

Forrás: Czinege Melinda

Egy szoros anya-fia ölelés, amiben kettejük közé szorul és semmivé lapul valami addigi nehézség. Egy csaknem megismételhetetlen levegőbeli tornamozdulat, amikor a hétköznapi ember számára úgy tűnik, néhány másodpercre a gravitáció szája is tátva marad és elfelejt hatni. Egy csavaros medencébe vetődés a strandon. Az ugródeszkának használt társ hátán még ott van a dobbantó személy szorító ujjainak pirossága, ám az ugró már a levegőben van fejjel lefelé. Mindennap látott épületek madárperspektívából.

Pillanatok, amelyeket szívesen néznénk, sokáig, de soha nincs rá lehetőségünk. Illetve nem volt addig, amíg meg nem örökítették éles szemű, nyitott szívű fotográfusok. A Magyarország 365 fotópályázatra idén érkezett 38 ezer fotóból 130-at állítottak ki a Kossuth téren megvilágítva. A csütörtök délután nyílt utcai tárlatot január 6-ig láthatjuk.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára vetette fel először, hogy a cívisváros méltó helyszíne lehetne az installációnak, s a megyeszékhely vezetőinél nyitott kapukat döngetett. – A pályázatra négy év alatt csaknem 120 ezer alkotást küldtek be a résztvevők. Régi tervünk volt, hogy a legjobb képeket vándorkiállításon mutatjuk be, de a járvány egy ideig keresztülhúzta ezt – mondta a csütörtöki megnyitón. Hozzátette: A tavalyi budapesti kiállítás után a vidéki városok közül Debrecen, a magyar kultúra egyik fellegvára, ad otthont először az installációnak. 

Ezek a képek egytől egyig azt bizonyítják, hogy Magyarország tele van magával ragadó és marasztaló helyekkel, korszakos épületekkel és lüktető közösségekkel. A képek sokféle nézőpontból és sokféle árnyalatban mutatják meg Magyarországot, de egy közös bennük: nem a tökéletességről szólnak, hanem egy olyan helyről, amihez minden napi nehézség ellenére, makacsul kötődünk és amelyet szeretünk

 – fogalmazott. Az államtitkár hangsúlyozta, külön örömmel válogattak e kiállításra olyan műveket, amelyeket helyi fotósok készítettek, debreceni helyszíneken, sőt debreceni rocksztárok is szerepelnek a fotográfiákon. A kivilágított képek között kollégánk, Kiss Annamarie egy alkotása, illetve volt munkatársunk, Derencsényi István fotója is szerepel, rajtuk kívül Vida István Tamás erősítette a debreceni csapatot.

A Hajdú-bihari Napló fotóriportere, Kiss Annamarie
Forrás: Czinege Melinda

Széles Diána alpolgármester arról szólt, hogy Debrecen városa kiemelten fontos helyszíne a kormánytörekvésnek, miszerint a vidék Magyarországát is turistacélponttá kell tenni. Hangoztatta, 2010 óta olyan turisztikai fejlesztési hullámot indítottak a régióban, amivel ki tudják szolgálni a idelátogatókat. A megyeszékhely méltó helyszíne minden kulturális eseménynek. Magyarország szeretetét kívánjuk átadni, erősíteni az itt élőknek és ezt meg kell tölteni minőségi tartalommal.

Derencsényi István, Dömötör Csaba és Széles Diána
Forrás: Czinege Melinda

Itt állunk Debrecen főutcájában és elhoztuk ezt a 130 csodálatos képet. Kevesebbel nem mertünk vállalkozni arra, hogy a beérkezett több mint százezer fotó szellemiségét és minőségét prezentáljuk. Gyönyörű tagolt tér, egy fényességes ünnep kezdetén, együttműködő városvezetés, értő közönséggel: ennél szebbet egyetlen alkotó, egyetlen menedzsment sem kívánhat

 – mondta Kaiser Ottó, fotográfus zsűrielnök. 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában