Helyi kultúra

2022.11.15. 20:13

„Józsának önálló közössége, szellemisége és lelkülete van” – Új kiállításon mutatják meg magukat a helyi iparművészek

Negyvenéves a Józsai Díszítőművészeti Szakkör, ünneplő sokasággal telt meg hétfőn a városrész közösségi háza.

Forrás: Kiss Annamarie

Hogy mennyire eleven és jövőbe mutató a hagyományőrző iparművészeti tevékenység, megmutatkozott hétfő délután a Józsai Díszítőművészeti Szakkör ünnepén. A közösséget 1982-ben Gém Rudolfné hívta életre, ma lánya, Bátoriné Gém Eszter népi iparművész vezeti. Az értékteremtő, értékmegőrző, hagyományátörökítő tevékenységükért, valamint a helyi társadalom kulturális, közösségi életében betöltött négy évtizedes munkájuk elismeréseként a szakkör a helyi értéktárba is felvételt nyert. Tagjai a mai kor igényeinek megfelelő, újrafogalmazott mintákkal mai használati tárgyakat, modern textíliákat is készítenek. A szakkör négy évtizedes munkásságát felölelő kiállítást énekkari bemutató után kedden Balázs Ákos alpolgármester nyitotta meg a Józsai Közösségi Házban.

Józsának önálló közössége, szellemisége és lelkülete van, és mindez a helyi, erős közösségeknek köszönhető

– mutatott rá.

Felidézte, hogy hogy az évtizedekkel ezelőtti, nehéz időkben is sok közösség működött a városrészben, többek között az ünnepelt szakkör is, melynek tagjaival beszélgetve, a múltat megismerve körvonalazódhat legpontosabban Józsa szellemisége. Végül kiemelte: az az ország, amely a hagyományait nem ápolja, és nem foglalkozik a történelmével, annak jövője sincsen. Az alpolgármester végül az elmúlt 40 év elismerésére okleveleket adott át a szakkör tagjainak.

Tar Károlyné, a Kézműves Alapítvány alapító kurátora köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a józsai közösség a kiállított alkotásokat szemlélve méltó a közös ünneplésre. Felidézte a szakkör kezdeti lépéseit, majd elmondta, hogy a kuratórium döntése alapján az idei elismerő oklevél a Józsai Díszítőművészeti Szakkört illeti.

V. Szathmári Ibolya etnográfus ünnepi beszédében elmondta, hogy több népművészeti egyesület is megalakult négy évtizeddel ezelőtt, a családias hangulatú szakkör tagjai azonban már akkoriban a hagyományos népi kézművesség, a nép hímzés mellett kötelezték el magukat. Ezt a tevékenységet az eltelt évek, évtizedek alatt textilfestéssel, makramé- és csipkekészítéssel tették teljessé. A közösség sok művészeti és szakmai eredményt ért el, köszönhetően többek között annak a gyűjtő- és kutatómunkának, ami még szorosabbá kovácsolta a tagjait.

A varázslatos díszítések jubileumi gyűjteménye december 20-ig, a közösségi ház nyitvatartási idejében tekinthető meg.

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában