Teátrális változásban

2022.10.14. 17:20

Olyan szép lett a Csokonai Színház karzata, hogy kis híján megkönnyeztük

A belsőépítészeti munkálatokkal többek között az új bejárat is elkészül.

Forrás: Molnár Péter

Papp László polgármester pénteken mutatta be a debreceni Csokonai Színház felújításának jelenlegi állapotát, melyről kiemelte: már 75 százalékos készültségben van az épület. Megtudtuk azt is, hogy a java még most jön: a legprecízebb, aprólékos munkálatok csak ezután kerülnek sorra.

A parkettát már előkészítették a nézőtéri járófelület burkolásához, készülnek és nemsokára tapétát kapnak az akusztikai falak. A legpompásabb látványt a műemléki védettség alatt álló karzat nyújtotta, amit szó szerint újjá varázsoltak a restaurátor szakemberek. Már szépül a mennyezet, és a zenekari árok színházgépészeti és technikai részét is ebben az időszakban alakítják ki. A járókelők egyelőre a térburkolási és a parképítési munkálatokat láthatják az épület előtt. Külön figyelmet és kertészeti felügyeletet is kapott a színház előtti két fa, melyek – Papp László szavaival – sikeresen átvészelték ezt az időszakot.

Mint elhangzott, a leglátványosabb elemei még csak most következnek a felújításnak, a belsőépítészeti munkálatokkal többek között az új bejárat is elkészül. A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a műemléki felügyelet miatt ragaszkodni kellett a 160 évvel ezelőtti kőműves munkálatokhoz, ezért is maradtak az ívek és a boltívek mentén fellelhető kisebb pontatlanságok.

Szó volt arról is, hogy a Csokonai Fórum és a régi kőszínház technikája kompatibilis lesz egymással, így a szakemberek mindkét épületben hasonló eszközökkel tudnak dolgozni, és nem lesz szükség átképezésre. – A színpad-, a fény- és a hangtechnika is kialakul a következő hónapokban – tette hozzá.

Elmondta, hogy a dupla gyűrűs, két irányban forgó, 13 méteres átmérőjű forgószínpad egyedülállónak mondható Magyarországon, a legnagyobb meglepetések pedig a bontási időszakban érték a szakembereket, akik gyakran olyan szerkezeteket találtak, amik nem vagy másképpen szerepeltek a korabeli tervrajzon.

Forrás: Molnár Péter

A kivitelező 2020 szeptemberében vette át a területet, és 34 hónapot kapott a rekonstrukcióra. A jövő nyárra több mint 600 férőhelyes színházként nyit újra a Csokonai, új fogadótérrel és színházbüfével, a nagyothallók számára kialakított audiotechnikai rendszerrel, kültéri LED-falakkal, és nem utolsósorban azokkal a szép emlékeket és történelmi pillanatokat idéző elemeivel, melyeket megszokott és megszeretett a Csokonai Színház másfél évszázados közönsége. A beruházás nettó 9, 6 milliárd forintból valósul meg.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában