Szabó Magda műveivel gazdagított

2022.10.03. 19:08

A tudatos tervezést segítheti az egyedi naptárkönyv

Bemutatták a PlanAll 2023 Szabó Magda naptárkönyvet a róla elnevezett emlékházban.

Forrás: Molnár Péter

– Számomra a debreceniséget tanítja Szabó Magda, azt a rendkívül mély elköteleződést a szülővárosa iránt, amit nemcsak a műveiben, hanem a mindennapjaiban is megtapasztalhattunk – fogalmazott Papp László polgármester a PlanAll 2023 Szabó Magda naptárkönyv hétfői bemutatóján. Kiemelte, az írónőt bárhová sodorta az élet, Debrecen mindig az első helyen volt számára. A legfontosabb üzenet az utódoknak, illetve azoknak, akik itt a város sorsáról gondoskodhatnak, alakíthatják: bármilyen érdek, szempont merül föl, a végén mindig a város győz.

Az év tizenkét hónapjához egy-egy Szabó Magda mű részletét idézi meg a PlanAll márka egyedi naptárkönyve, amely Porkoláb Gyöngyi társadalmi és kulturális mediátor szerkesztésében lát napvilágot immár második alkalommal.

Az ünnepélyes eseményen Papp László polgármestert kérdezték: melyik a kedvence műve az írónőtől? Mint mondta, mindenképpen meghatározó alkotás számára Az ajtó és a Kiálts, város! című mű. – Személyes emlékem, élményem közvetlenül nagyon kevés van Szabó Magdával kapcsolatban, az utolsó debreceni megjelenésekor találkozhattam vele, amikor 90. születésnapján köszönthettük őt a Csokonai Színházban – jegyezte meg Papp László. Hozzátette, ami benne mindig igazán pozitív érzést váltott ki az írónővel kapcsolatban az az, hogy úgy beszélt, hogy az ember érezte, rengeteg tartalom van abban, amit mond, szó szerint magával tudta ragadni a hallgatóságot.

Forrás: Molnár Péter

Figyelte a retorikai fordulatokat

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke egy vizsgán találkozott Szabó Magdával, aki, mint kiderült, kifejezetten figyelte azokat a retorikai fordulatokat, amiket a lelkészjelöltek a vizsgán produkáltak. – Jól emlékszem, ha valaki idegen kifejezést használt beszéd közben, akkor megállította és megkérdezte: mit jelent? Majd felszólította: jegyezze meg, a gyülekezet felé mindig magyarul szóljon! – emlékezett vissza a püspök.

A mindennapok része legyen a kultúra

A kiadványban a klasszikus írónő regényei, novellái, versei; és az azokban megformált karakterek, nőalakok, családok sorsa jelenik meg olyan ikonikus művekből, mint például az Abigél, a Régimódi történet, Az ajtó, a Für Elise vagy éppen a Kígyómarás.

A naptárkönyv produkciós vezetője, szerkesztője számára küldetés, hogy a mindennapi tudatos tervezés része legyen a kultúra, az olvasás, a könyvek iránti szeretet, továbbá, hogy a fiatal korosztály körében erősödjön az irodalom által is a tudatosság felismerése. A naptárkönyv célja tulajdonosa számára útravalót nyújtani abban, hogy meglássa a szépet önmagában és környezetében Szabó Magda regényei, történetei, az általa megformált karakterek fejlődésén, a feltáruló titkokon keresztül.

– A béke, a biztonság, az elégedettség érzésének keresése napjainkban különösen fontos, alapvető szükségletünk, mindennapjainkat meghatározó alapkövek. Ahányan vagyunk, annyiféle módon próbáljuk óvni saját határainkat a támadásoktól, amelyek olykor váratlanul érkeznek. Ilyenkor keressük a kapaszkodókat, hogy motivációt találjunk a továbblépéshez. A tudatos tervezés életünkben észrevétlenül is utat tör magának. A változásra, változtatásra való vágyunk mellett Szabó Magda az állandóságra való sóvárgásunkkal is szembesít bennünket. A frissen megjelent PlanAll 2023 Szabó Magda naptárkönyvbe tizenkét Szabó Magda regényt választottam minden hónapra, amelyeket tizenkét értékes, az élet különböző területeit képviselő színész, rendező, újságíró, zenész narratíváján keresztül ajánlunk – mondta Porkoláb Gyöngyi, a naptárkönyv produkciós vezetője, szerkesztője.

A kiadvány az ajánlott regények összefoglaló leírása, egyedi szerkesztői, válaszadásra sarkalló kérdések révén hívja olvasóit, hogy találják meg a kapcsolódást önmagukhoz, és a világ viszonyához Szabó Magda világán keresztül. 

NE

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában