Vadonatúj kötet

2022.09.27. 18:06

Valóságos kultusz alakult ki a debreceni író körül

Kiderült: Tar Sándor művészetének szavatossága nem járt le.

Tar Sándor 1996-ban, Oláh Tibor felvételén

Forrás: tarsandor.hu/Debreceni Irodalom Háza

Új monográfia lát napvilágot szerdán Tar Sándorról az Osiris Kiadó irodalomtörténeti sorozatában. A 2005-ben elhunyt debreceni íróról ugyancsak megyénkbeli születésű, neveltetésű szerző, Deczki Sarolta irodalomtörténész, filozófus, kritikus, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet Modern Magyar Irodalmi Osztályának tudományos munkatársa írt részletes, bő ötszáz oldalon megjelenő irodalomtörténeti munkát.

Tar Sándor arcképe 2002-ből, a Hajdú-bihari Naplóban
Forrás: Napló-archív

„Tar Sándor a modern magyar irodalom egyik legellentmondásosabb alkotója – olvasható a kiadó közösségi oldalán közzétett fülszövegben. – Paraszti származású, majd munkásként kezdett el írni, és hamar berobbant az irodalomba, de sikerei hatására sem hagyta ott a gyárat, sőt traumaként élte meg, amikor elbocsátották. Sohasem került az irodalmi élet centrumába, mindig a periférián mozgott, és ezt a helyzetet csak megerősítette az, amikor kiderült, hogy ügynök volt. A lelepleződés megtörte a pályát, emberi-írói hanyatlással járt számára, ami rányomta a bélyegét az újabb kötetek fogadtatására is, melyekről már alig-alig született kritika. A szerző ügynöki múltja árnyékot vetett az életmű esztétikai megítélésére is, megritkultak a róla szóló írások, és egy időre kiszorult a kánonból. Az utóbbi években azonban egyre többen érdeklődnek az életmű iránt, amely egyre népszerűbb nemcsak az olvasók körében, de számos filmes és színházi alkotót is inspirál. A kétezres években még azt lehetett gondolni, eljárt felette az idő, hiszen elsüllyedt az a világ, melynek a háttere előtt ez a próza érvényes lehet – aztán kiderült, hogy sem az a világ nem tűnt el teljesen, sem Tar művészetének szavatossága nem járt le. A megújult érdeklődés nem független a kortárs magyar és világirodalom általános folyamataitól, melyekben egyre nagyobb szerepet játszik a realizmus poétikája és a társadalmi felelősség gondolata. Az irodalomban ismét megjelent a szolidaritás eszméje, és ezek a folyamatok szinte automatikusan emelték vissza Tar Sándort a főáramba. Valóságos kultusz is elkezdett kialakulni körülötte, beszédmódja követőkre talált, egyre többet hivatkoznak rá.”

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában