Kultúrtipp

2022.09.23. 15:02

Pályakezdő művészek kivételes operaelőadása debütál Debrecenben

Az opera aktualitása, hogy a jelenkor történéseire reflektál: politikai erővonalaktól függetlenül pacifista, háborúellenes. A város zenei történetében példa nélkül álló, hogy egy operát fiatal, pályakezdő művészek saját erejükből állítanak színpadra.

Forrás: KorTársulat

Petrovics Emil Lüszisztraté című operáját láthatja a nagyérdemű vasárnap este a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán az újonnan született, fiatalokból álló KorTársulat együttes előadásában – tudtuk meg Takács Lilla projektmenedzsertől, a darab címszereplőjétől.

Az Arisztophanész azonos című komédiájára készült egyfelvonásos kortárs komédia cselekményében évek óta dúl a peleponnészoszi háború az athéniak és a spártaiak között. Az athéniak az isteneikhez fohászkodnak, hogy legyen végre béke, ám ez a nők és a férfiak vitájába torkollik. A nők megelégelik, hogy a két népnek háborúban kell élnie egymással, és Lüszisztraté vezetésével a férfiak távollétében esküt tesznek, hogy addig nem engedik be férjeiket az ágyaikba, míg azok békét nem kötnek, sőt még az Akropoliszt (a Fellegvárat) is megszállják. Erre heves veszekedés alakul ki a Fellegvár előtt, a férfiak pedig nyomorultul alulmaradnak a feleségeik ellen. A nők bezárkóznak a várba, de ők maguk is egyre jobban érzik a házas élet hiányát, megtörni látszanak. Végül kitartanak az eskü mellett és fohászt mondanak az isteneknek. Egy kupléban viccesen kifigurázzák a férfiak természetét, akik csak szenvednek a feleségeik nélkül. A darab végén a férfiak kénytelenek beadni a derekukat, a nő kikényszerítik a békét, és helyreáll a rend a sok éves háborúskodás után.

Közreműködők

Rendező: Csehi Rebeka
Dramaturg: Dauner Domonkos
Karvezető: Benedek Benjámin Bendegúz
Zongorakísérő: Cs. Nagy Ildikó
Világosító: Kalló Dániel

Szereplők: Takács Lilla (Lüszisztraté), Fujita Júlia (Női karvezető), Bozi Benjámin (Férfi karvezető), Elek Petra, Finszter Eszter, Csillag-Szabó Dóra, Kövér Aida, Pokoraczki Panna, Tarnóc Daisy, Sokhegyi Eszter, Csörgeő Kata, Fodor Ilka, Kurucz Ádám Attila, Hajnal Benjámin, Oláh Levente, Sipos Ferenc, Márkus István 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában