Kiállítás

2022.09.08. 20:51

Kincs, amit megérteni és tovább adni kell

A népmesék világába kalauzol a DEMKI Tímárházban megnyitott „Világokon át...” című kiállítás.

Forrás: BBI

Királylányok, királyfiak, csodaszarvas – egészen a mesék világáig elrepíti a nézőt Kolozsvári-Donkó Rebeka„Világokon át...” című kiállítása, melyet csütörtök délután nyitottak meg a DEMKI Tímárházában, Debrecenben.

Kolozsvári-Donkó Rebeka – Rácz Anikó népmesemondóval, grafikussal – a berettyóújfalui Bodorka Népmesepontot vezeti. Ott időről időre nyújtanak kulcsot a gyermekek kezébe, hogy ők kinyithassák a mesék csodás birodalmának kapuit: illusztrációk, bábok, játékok vezetik a kalandokra éhes lurkókat. A népmese több holmi történetnél: az ősi kultúrának, kincsnek, tudásnak a hordozója, az, amit meg kell ismerni, és még fontosabb megérteni. Az emberi életet teheti teljessé egy-egy megismert történet, utakat vezethet egy-egy megértett szimbólum.A Debrecenben helyet kapó tárlat ennek a kincsnek egy szeletét tárja fel képeken keresztül, s azoknak a kézzel készült eszközöknek a segítségével, amelyeket a berettyóújfalui intézmény vezetői a foglalkozások alkalmával használnak.

Világ, melyben mindannyian jól érezzük magunkat – ekképpen látja a népmeséket Halász D. János, a DEMKI ügyvezetője. A tárlat megnyitóján emlékeztetett: minden mese pozitívan zárul, s ezzel azonosulva magunk is lehetünk sikeresek. Szerinte a kiállító jó példát látott, és örökségével gazdagítja, megőrzi a magyar kultúrát. A DEMKI Tímárházban február óta kap kiemelt szerepet a népmese, Mesejurta programjuk épül a témára. Az azóta eltelt idő alatt több mint ezer gyermek látogatta meg a kézműves házat.

Üveggyöngyre cserélt kincsek

A meseillusztrációkból álló kiállítás része a szeptember 30-i, első Lúdas Matyi Mesefesztiválnak. Ez a dátum a Magyar Népmese Napja, egyben Benedek Elek születésnapja. Idén a „nagy mesemondó” világra jöttének 163. évfordulójára emlékezhetünk. A kiállítás megnyitóján Hetei József, a Benedek Elek Általános Iskola igazgatója emlékeztetett: a Magyar Olvasástársaság 2005-ben indította útjára a kezdeményezést, mely szerint szeptember 30-as legyen a Magyar Népmese Napja. – Felhívásukban szerepelt a gondolat, mely szerint őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk, de napjainkban ezt nagyon sokszor üveggyöngyökre cseréljük. Úgy gondolom, hogy ezért fontosak ezek az állomások és pillanatok, hogy megőrizzük az értékeket, megismerjük és tovább adjuk azokat az utánunk jövőknek – hangsúlyozta az intézményvezető.

Az eseményen a vizuális élmény mellett élőszavas mesemondás is megdolgoztatta a képzeletet, ugyanis Rácz Anikó Benedek Elek egyik gyűjtésével készült a megnyitóra. A népzenét éltető füleknek pedig Szentirmai Sára kedvezett: a népdalénekes hajdúhadházi csokorral kedveskedett a látogatóknak. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában