Hatvanöt éve debütált

2022.09.30. 15:33

A vokális kultúra harcosára, Tréfás Györgyre emlékeztek

Kiállítással ünnepeltek a MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárában, a Kutatók délutánján.

A Tréfás György-tárlat megnyitóján megjelentek egy csoportja

Forrás: Molnár Péter

A Kutatók éjszakája keretében a Kutatók délutánja című, debreceni rendezvény fogadta az érdeklődőket pénteken délután az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárában. Az esemény résztvevői megismerhették Tréfás György munkásságát, majd levéltári sétát tehettek, végezetül pedig könyvbörzén vehettek részt.

Szendiné dr. Orvos Erzsébet igazgató
Forrás: Molnár Péter

„Az ezerarcú Tréfás György” című tárlatot Szendiné dr. Orvos Erzsébet igazgató nyitotta meg, aki a beszédében rámutatott: nemcsak az a feladatuk, hogy az iratokat megőrizzék, hanem az is, hogy körbeadják a kincseket az érdeklődők számára. – Ilyen kincs a Csokonai Színháznak az iratanyaga, amelyet a kezdetektől fogva őrzünk napjainkig. Ennek az anyagnak nagy része a művészóriásokról, legendás művészekről szól, többek között Tréfás Györgyről is, aki 1957-ben, tehát 65 éve lett a debreceni színháznak a művésze – mutatott rá.

Csak általa énekelt szerep

Az eseményen elhangzott az is, hogy Tréfás György az érkezését követően rövid időn belül az operatársulat basszus szólistája lett. Nagyszínpadi repertoárra tett szert, melyek közül kiemelkedett: Sarasto, Ozmin, Leporello, Komcsak, Gremin, Fülöp király, Zakariás, Attila, Mephisto és a Mama, Donizetti híres basszushangra írt női szerepe, melyet egyedül Tréfás György énekelt Magyarországon.

Mohos Nagy Éva
Forrás: Molnár Péter

– Harminc évet énekeltünk együtt, vele kezdtem a pályámat, és vele is fejeztem be – mondta Mohos Nagy Éva a könnyeivel küszködve. Mint kiemelte, hálát ad a sornak, hogy olyan művész, mint Tréfás György állhatott mellette. – Nagyon racionális ember volt, óriási űrt hagyott maga után. Nemcsak énekes volt, hanem a vokális kultúra harcosa – mondta, kiemelve: követendő példa volt.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában