Előadás

2022.08.08. 21:40

Kétezeréves misztériumtörténet az isteni erő nagyságáról és a szeretet mindent legyőző erejéről

A Mária evangéliuma című rockoperát láthatta a debreceni közönség a Kossuth téren hétfőn este.

Forrás: Czinege Melinda

Sztárszereplőket felvonultató, élő zenei kísérettel felcsendülő látványos előadást állítottak színre a II. Debreceni Ünnepi Játékok programjában hétfőn a megyeszékhely főterén.

A harminc évvel ezelőtt a Madách Színházban bemutatott, Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi jegyezte zenés mű Szűz Mária történetét meséli el: ifjúságától Krisztus születésén és kereszthalálán át Mária mennybemeneteléig követhetjük az eseményeket János apostol látomásos tolmácsolásában. 1991-es ősbemutatója óta többször színpadra állították Magyarországon, de játszották Csehországban, Szlovákiában, Németországban és Olaszországban, a nagyszínpadi feldolgozások mellett oratórikus és koncertszerű verziókban is. Élő zenekari kísérettel azonban most először került színre a LantArt Produkció előadásában, amely Juronics Tamás Kossuth-díjas koreográfus, rendező, érdemes művész rendezésében valósult meg a műfaj kiváló énekeseinek és alkotóinak részvételével – számoltak be a szervezők.

Az evangéliumi történetet anyai nézőpontból ábrázoló rockopera színház- és kultúrtörténeti különlegességként egyszerre képes felmutatni a szakralitást, az isteni erő nagyságát és a szeretet mindent legyőző erejét, ugyanakkor az emberi érzések lelki hátterét is. „Nem egy ikonosztázt állítunk színre, hanem mai emberek játszanak el egy misztériumtörténetet. A fókusz az emberi síkon van, mégpedig női látószögből. Csak annyira archaizálunk, mint egy régészeti lelet, amit Cziegler Balázs látványos, titkokat rejtő és műfajelőzményi inspirációkat megidéző díszlete okosan érzékeltet, míg Benedek Mari jelmezei a mai kort jelenítik meg” – nyilatkozta korábban Juronics Tamás rendező.

Az előadást Győr, Kaposvár és a Margitsziget után Debrecenben is láthatták az érdeklődők. A szereposztás a zenés-színházi műfaj legjobbjait vonultatta fel. Máriát Bordás Barbara, Jézust György-Rózsa Sándor, Heródest Novák Péter alakította, János apostol szerepében pedig Földes Tamás debütált. Közreműködött a Szegedi Kortárs Balett, valamint a Győri Nemzeti Színház zenekara és kórusa Medveczky Szabolcs vezényletével. 

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában