Gőzerővel zajlik a forgatás

2022.07.14. 12:52

Film az egyszerű paraszti életről

A főszereplő Kiss Miklós földesi gazdálkodó igazán autentikusan tudja megjeleníteni a bemutatott világot.

Varga József legújabb alkotását több helyszínen forgatják

Forrás: Varga József-archív

Varga József, a többszörös díjnyertes filmrendező legújabb alkotásáról számolt be a Naplónak. Mint elmondta, Keresztúri Mária debreceni költő Bihari nagyapám című költeménye ihlette egy újabb film elkészítésére. A filmrendezőről köztudott, csak olyan munkába fog bele, amiről úgy gondolja, hogy van mondanivalója. 

Nem szabad feladni!

– Az egyszerű, paraszti élet mindennapjait élő nagy­apa életbölcsességei bármely generáció számára megfontolandóak és példaértékűek lehetnek – szögezte le Varga József. Elmondta azt is, hogy a film forgatása gőzerővel zajlik. A felvételeket Földesen, Józsán és Hajdúnánáson készítik. A főbb szerepeket Kiss Miklós gazdálkodó, valamint a Lévai család játssza. – Az unoka visszaemlékezését szeretett nagyapjára egy régi fénykép ihlette, mely a film cselekményének alapjául szolgál. A főszereplő Kiss Miklós földesi gazdálkodó igazán autentikusan tudja megjeleníteni azt a világot, amit a jelenkor embereinek kívánunk bemutatni, mivel abban a szellemben éli mindennapjait – fogalmazott a filmrendező. 

Varga József megjegyezte, a filmjük azt üzeni a mai kor emberének, hogy nem kell túlbonyolítani az életet, mert az egyszerű ember is sok életbölcsességgel és gyakorlati érzékkel rendelkezett. 

Mindegy, hogy tudós, tanár, földművelő vagy gyári munkás, az élet lényege, hogy mindenki találja meg a helyét a világban, és érezze jól magát, vagyis: „úgy van az jól, hogy mindenki tegye a dógát!” – idézett a filmből Varga József. Hozzátette, ha adódnak nehézségek, akkor sem szabad feladni, mindig küzdeni kell kinek-kinek a maga helyén. 

Elgondolkodtatni az embereket

– A csaknem 15 perces film forgatása több helyszínen zajlik, ami már alapból megnehezíti a dolgunkat, ezt csak tetőzi, hogy az egyéb jeleneteknek kapcsolódniuk kell a korhoz, napszakhoz (öltözék, hajviselet stb.). Ennek ellenére nagyon élvezzük, és bármekkora is az akadály, igyekszünk megugrani – fogalmazott a filmrendező. 

Mint megjegyezte, az eddigi munkái, elért eredményei bizonyítják, hogy az általa készített rövidfilmekre van igény. Bízik abban, a mostani alkotása is sok embert elgondolkodtat az élet dolgairól. 

NE 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában