Alkotótábor

2022.07.04. 07:25

Kilenc művész költözött a vámospércsi tájházba

Július harmadikán nyílt meg a Művésznők Nemzetközi Alkotótáborának idei kurzusa Vámospércsen. A pandémia miatti kényszerszünet után nem volt egyszerű az újratervezés, végül kilenc képzőművész költözött be az egyhetes tábornak otthont biztosító tájházba – tudatta a helyi önkormányzat.

Forrás: vámospércsi önkormányzat

„Húsz évvel ezelőtt megkértek, hogy próbáljak egy olyan művésztelepet szervezni, ahol csak nők alkotnak. Számomra ez a kérés először döbbenetesnek és kivitelezhetetlennek tűnt. Azt sem tudtam, hogyan kezdjek hozzá. Ráadásul az volt a kérés, hogy 7 hölgyet, 7 éjszakára. Később egyre jobban tetszett az ötlet, láttam, hogy teljesen egyedülálló csoportot kell létrehoznom. Az ide érkezők között az életközösség vállalásával, az együtt dolgozás örömével és bánatával születtek jó és örök barátságok. A külhoniak természetesen saját világuk üzenetét, szülőföldjük levegőjét, mentalitását, karakterét is hozzák, élményviláguknak e sajátos elemeit szervesítve az alkotásban az itt tapasztaltakkal. A Pircsike Egyesülettel közösen szervezett tábor a művészek körében igen nagy érdeklődést kelt külföldön is. Egyik művész adja át a másiknak a táborral kapcsolatos pozitív tapasztalatait” – fogalmazott H. Csongrády Márta Csokonai-díjas képzőművész, a tábor művészeti vezetője. 

„Rendszeresen visszatérő ukrajnai barátainkat sajnos idén nem láthatjuk vendégül a háború miatt; bízom benne, hogy jövőre minden másképp lesz, és a régi kerékvágás szerint folytathatjuk. Jelenleg három művésznő képviseli Szatmárnémetit, négy hölgy Nagyváradot és két résztvevő Debrecent, vagyis afféle szomszédolás jegyében gondoltuk el a 2022-es kurzust” – folyatta Ménes Andrea, a tábort fenntartó vámospércsi önkormányzat első embere.

A táborzáró kiállítást július 9-én (szombaton) 15 órától tekinthetik meg az érdeklődők a Művelődési Ház és Könyvtár Fátyol Zoltán Galériájában. A tárlatot Somogyi László Gábor képzőművész, a társszervező Pircsike Vámospércsi Közművelődési Egyesület elnöke és H. Csongrády Márta művészeti vezetők nyitják meg. Az eseményen fellép majd a helyi Fintorgó Gyermek Színjátszó Csoport is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában