Az Irodalom Éjszakája

2022.06.10. 14:37

Rendhagyó irodalmi séta Debrecen belvárosának hangulatos terein

A színházi szezonzárás nélkülözhetetlen kulturális eseményévé vált az Irodalom Éjszakája Debrecenben.

Forrás: Csokonai Színház-archív

Az elmúlt évek sikere után a város és a világirodalom negyedik alkalommal adnak egymásnak formabontó módon találkozót június 16. és 18. között. Az esték folyamán 25 ország 25 szerzőjének művéből a Csokonai Színház színészei olvasnak fel részleteket az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő, különleges belvárosi helyszíneken. Az idei téma, amelyhez a kiválasztott szövegek kapcsolódnak: SZIGETEK. A 2022-es Irodalom Éjszakája díszvendége Ukrajna - közölte a Csokonai Színház. 

​A formabontó irodalmi happening izgalmas utazást ígér európai, izraeli, török történetekbe, közös és egyéni szigetek megtalálásához: a belváros legszebb, legkedvesebb parkja a Déri tér, a Reviczky-házak néven ismert Belvárosi Alkotóműhely épülete, a Református Kollégium csodálatos belső kertje, az egykori Verestorony (ma Üvegpiramis), a kultikus hellyé váló Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó adnak majd otthont, teremtenek nyugodt szigetet a világirodalmi paletta számos árnyalatát felvonultató szemelvényeknek és a felolvasó művészeknek. „Sziget a színház is. Estéről estére otthont ad különböző nemzetek végtelenül sokszínű irodalmának, hogy azok, akik alkotóként keresik e sokszínűség rejtelmeit és azok, akik nézőként kíváncsiak rá, útravalót vihessenek magukkal kevesebb védelmet adó helyekre is. A Csokonai Színház évek óta lelkes partnere az Irodalom Éjszakájának.” Ezzel a gondolattal ajánlja Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója a debreceniek figyelmébe a 2022-es Irodalom Éjszakáját.

Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere, a debreceni Irodalom Éjszakája védnöke szerint „az Irodalom Éjszakáján az olvasás magányos cselekvése közösségi eseménnyé változik. Ami pedig még szerethetőbbé teszi az irodalommal és egymással töltött éjszakákat, az, hogy a várost is bejárhatjuk, a messzi világokból érkező történetek, a színészek hangja a város életének eleven részese lesz, beleszövődik az utca zajába, az utca látványába. Az Irodalom éjszakája remek alkalom arra, hogy a nagyvilág által otthonosabban érezzük magunkat saját városunkban.”

Varga Klári évek óta a programsorozat elkötelezett híve, a színművész népszerűsítette már a lengyel, a szlovén, az osztrák irodalmat is az elmúlt évek estéin. „Az Irodalom Éjszakája számomra igazi intellektuális kaland. Randevú 25 szerzővel, 25 kultúrával. Mindegyik belesodor a maga világába, és külön fűszere ezeknek az estéknek, hogy mindez személyes hangvételű. Mintha a barátainkkal egy kávézóban, vagy a kert végében beszélgetnénk” – avat be az irodalmi esték titkába a színművész.

Az élő felolvasásokra 8 (az 1. nap 9) szabadtéri helyszínen párhuzamosan kerül sor 19:00 – 21:30 között. A szervezők esőhelyszínt is biztosítanak. Minden helyszínen egy adott szerző művének 10-15 perces részlete hangzik el 19.00, 19.30, 20.00, 20.30, 21.00 órai kezdéssel.  Az egyes helyszínek a különböző napokon különböző országok irodalmából adnak ízelítőt, így az Irodalom Éjszakája különlegességeként mindenki maga állíthatja össze a saját irodalmi barangolásának útvonalát mindhárom estére. A programon való részvétel ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel.

Új színekkel bővül az irodalmi paletta

Az Irodalom Éjszakája programját az idén először gazdagítja ukrán irodalmi részlet. „A legkevesebb, amit szervezőként a közelben zajló háborúra reagálhattunk, az volt, hogy díszvendégként meghívtuk szomszédainkat” – hangsúlyozta Adéla Gálová, a Cseh Centrum igazgatónője, az Irodalom Éjszakája projektvezetője. A magyar olvasók számára olykor egzotikusnak ható ázsiai irodalmat a japán szöveg mellett ez évben először dél-koreai szemelvény is megidézi.

​Az első Irodalom Éjszakáját 2006-ban Prágában rendezték, Magyarországon a budapesti Cseh Centrum kezdeményezte a meghonosítását, és 2016-tól minden évben megrendezik. 2019 óta Budapest mellett Debrecen is helyet ad a különleges hangulatú felolvasásoknak. A projekt szervezője az EUNIC Hungary (a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek ernyőszervezete). ​

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában