Ingyenes lesz

2022.06.15. 13:18

Nagy nemzetközi érdeklődés mellett rendezik az első Kodály zenei versenyt Debrecenben

Forrás: Shutterstock

Tizenkilenc nemzet 38 versenyzője áll a zsűri és a közönség elé a 45 ezer eurós összdíjazású első Kodály Zoltán nemzetközi zenei versenyen, amely pénteken kezdődik Debrecenben - közölték a szervezők az MTI-vel.

Közleményük szerint a június 17-26. között zajló találkozó iránt kiugróan nagy a nemzetközi érdeklődés. A verseny valamennyi fordulója ingyenesen látogatható.

Az előválogatóra kétszáz videofelvétel érkezett, az élő fordulókat Debrecenben pedig 19 nemzet 38 versenyzője - 21 hegedűs, 7 brácsás és 10 csellista - kezdheti meg, Magyarországról összesen nyolcan indulnak - írták.

A szervezők közlése szerint mindhárom hangszer képviselői egy kategóriában versenyeznek, a zsűri maximum 18 versenyzőt juttat tovább a középdöntőbe és hatot a döntőbe - mindegyik hangszerből legalább egyet.

A 45 ezer euró összdíjazású verseny nemzetközi zsűrijének elnöke a magyar hegedűiskola egyik élő legendája, a 85 éves Pauk György, a londoni Royal Academy of Music professzora lesz.

A zsűriben a világ legrangosabb intézményeinek tanárai foglalnak majd helyet: Baráti Kristóf (hegedű, Budapest), Vladimír Bukac (brácsa, Prága), Anne Shih (hegedű, Mainz), Denis Severin (cselló, Genf, Bern), Wilfried Strehle (brácsa, Berlin), Szűcs Máté (brácsa, Genf), Várdai István (cselló, Bécs), valamint a Kodály Filharmónia Debrecen képviseletében Somogyi-Tóth Dániel főzeneigazgató és Kollár Imre vezető karmester.

A verseny nyitókoncertjét június 17-én 19 órától tartják a Debreceni Egyetem aulájában, a díjátadóval egybekötött gálakoncertet - amelyen a legjobb versenyzőket hallgathatják meg az érdeklődők - június 26-án 19 órától rendezik meg a debreceni Kölcsey Központban.

A verseny első fordulójában szólóban lépnek fel a versenyzők, a másodikban zongorakísérettel vagy duóban. A zenekari döntőkben a versenyzők egy-egy versenyművet adnak elő a Kodály Filharmonikusok szólistáiként - jelezték a szervezők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában