Már bimbóznak a programok

2022.06.27. 17:01

Még az is virágba borul a karneváli hétre, amiről nem is gondoltuk volna

Tizenhárom külföldi csoport és az év legtrendibb kiállítása érkezik a városba.

Puskás István, Debrecen alpolgármestere és Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a hétfői sajtótájékoztatón | Forrás: Czinege Melinda

Ötvenhat évvel ezelőtt szökkent szárba az ötlet: apró virágokkal díszített, óriás kompozíciók guruljanak, és táncosok, zenészek vonuljanak végig a megyeszékhely főterén nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án. A Debreceni Virágkarnevál azóta csaknem egyhetes programsorrá nőtt, országos érdeklődésre tart számot, s csak néhány alkalommal tudta semmissé hervasztani a történelem.

A pandémia óta idén először tartják meg az eseményt teljes pompájában augusztus 15-e és 21-e között. Erről hétfőn számoltak be a szervezők egy nagyerdei étterem teraszán.

Programcsokor

Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elsorolta a várható programokat: a karneváli hétre egy különleges koncerttel hangolnak augusztus 15-én a Kossuth téren. A Klasszikusok Éjszakáján a Kodály Filharmónia Debrecen hangversenyét élvezhetjük, vendégük Ramón Vargas mexikói operaénekes, aki a legszebb tenoráriákkal árasztja el a főteret. A hagyományokat követve, idén is megrendezik a Táncol a város nevű eseményt, amelyen látványos, színes produkciók pezsdítik a hangulatunkat a belváros különböző pontjain. A pezsgés után habzás: a Cseh Sörkert megújul, ezúttal Beer by Lake néven sorakoztatja fel a neves kézműves söröket és streetfood-különlegességeket. A kultúrára szomjazókat a magyar sajtófotók legjavát prezentáló Csapó utcai köztéri kiállítás, majd a Bényi Galériában a Billufeszt várja. Utóbbiról Mészáros Réka úgy nyilatkozott,

az irodalom inspirálta kortárs illusztrációs tárlat az év egyik legtrendibb kiállítása.

A Galiba Gyermekfesztivál augusztus 17-én nyílik, amely ez évben a szakmákra fókuszál. Ugyanezen az estén a Kossuth téren és a Dósa nádor téren zenei produkciókra számíthatunk, fellép a Magashegyi Underground, majd az elkövetkező napokban Malek Andrea, valamint Fenyő Miklós.

Utcabállal ünnepelhetünk

Összesen 13 külföldi csoport érkezik Debrecenbe augusztus 18-án, többek között Indiából, Belgiumból, Kolumbiából. A vendégek pazar kosztümökben színesítik majd a város köztereit. Látványos épületfestésekkel, különleges installációkkal is találkozhatunk ettől a naptól, és bemutatkozik a Digitális művészeti kiállítás. Idén negyedik alkalommal várnak minden kerekezőt és fényekkel feldíszített járművét a Night Ride-ra, éjszakai biciklizésre.

A karneváli felvonulás 9 órakor kezdődik augusztus 20-án, majd a stadion mellett, az északi kapunál megtekinthetők a kompozíciók.

Sokszínű a programcsokor, ám nincsen rózsa tövis nélkül: ez alkalommal nem lesz stadionshow. Az államalapítást az István, a király rockopera megtekintésével és utcabállal ünnepelhetjük meg a megyeszékhely főterén.

Forrás: Czinege Melinda

Virágkötészeti verseny is lesz

„Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet.” Petőfi Sándor szavainak hihetünk. Ám, ha mégis akad jó ember, akit taszítanak a természet eme csodái, augusztus 15. és 21. között lesz lehetősége megszeretni azokat. A Debreceni Virágkarnevál körüli napokon ugyanis virágba borul a város – ígérte Kuhn András.

Debrecen főkertésze szeretné, hogy még az is legyen virágos, amiről álmunkban sem gondoltuk volna.

Például egy nyakkendőn – nem lehetett nem odanézni az övére, ami pasztellrózsás volt – vagy utcai virágszobrokon, a villamoson, a megállóhelyeken, információs táblák körül, a Kölcsey központbeli Botanika kiállításon és a Csapó utcai nemzetközi virágkötészeti versenyen.

Kuhn András főkertész | Forrás: Czinege Melinda

A tájékoztatón Puskás István alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy a tradíció tiszteletével és megújulásra törekvéssel álltak neki a virágkarnevál szervezésének. Mint mondta, a város egyre többet tesz a fenntarthatóság, a zöld jövő érdekében, a karneváli hetet is ennek jegyében rendezik.

A hétfői esemény zárásaként a Feeling Tánciskola négy tagja mutatta be a Mozaikok című produkcióját, amellyel hétvégén, Dabason nyertek a Unity for Passion Dance Fest Országos Táncverseny junior dance show kategóriájában.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában