Trianon

2022.06.05. 10:54

Bizalmat kell vetni a békés jövőbe

Sírtak az égiek, így a városi ünnepséget a Bocskai Rendezvényközpontban rendezték meg.

Forrás: Tibai Irma

„Ha elfogadjuk, hogy nemzetiségtől függetlenül felebarátainkkal, embertársainkkal is összetartozunk, akkor talán végképp rálelünk arra a dologra, ami kivezet bennünket Trianon útvesztőjéből. Ez pedig nem más, mint a kölcsönös elfogadáson alapuló béke” – mutatott rá ünnepi beszédében június 4-én dr. Kovács Gergely, Hajdúszoboszló alpolgármestere.

A trianoni nemzeti tragédiára emlékezve dr. Kovács Gergely elöljáróban a Magyar Nemzetgyűlés 1920. június 4-ei üzenetéből idézett. „Ezerévi együttlét után válnunk kell, de nem örökre.” A jóslat pedig beteljesedett, noha csaknem egy évszázadon keresztül szinte átjárhatatlan határok választottak el bennünket, mindig tudtunk, hogy összetartozunk, egy nemzetet alkotunk – mutatott rá. A továbbiakban hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy 2010 óta e nap a Nemzeti Összetartozás Napja. Figyelmeztetett továbbá, „maradhatnánk szomorúak, vagy lehetnénk dühösek, de az nem vinne minket előre”. Hangsúlyozta, a szívünkben lévő szomorúság helyét át kell vennie a bizakodásnak, s az abból fakadó örömnek. Fontos a hit abban, hogy a trianoni tragédiából kivezető út az összetartozás fontosságának felismerésén keresztül vezet.  Ha pedig elfogadjuk az összetartozást nemzetiségtől függetlenül, akkor talán végképp megtaláljuk az utat, ami nem más, mint a kölcsönös elfogadáson alapuló béke – mondta a szónok, hozzátéve, mennyire szükséges egy valóban erőszak- és félelemmentes, virágzó korszak. Különösen napjainkban, különösen, amikor a szomszédban háború dúl. Büszkén említette, hogy Hajdúszoboszló az elsők között kezdte meg a menekültek segítségnyújtását, bizonyította szolidaritását. Gondolatait azzal zára, mindenki tekintsen előre, vesse bizalmát a békés jövőbe, és tartson össze azokkal, akik ennek elérésében érdekeltek.

Fekete András görökatolikus parókus és Czető Norbert református lelkész imáját követően Kautzky Armand Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, Porzsolt Éva és Kiss Tivadar énekművészek Velünk élő örökségünk c. műsora következett. Ekkorra az eső megcsendesedett, így az ünneplők kivonulhattak a két éve felavatott, méltó trianoni emlékműhöz. Az önkormányzat nevében Czeglédi Gyula polgármester, dr. Kovács Gergely és Majoros Petronella alpolgármesterek helyezték el az emlékezés koszorúját. Ezt követően számos hivatalos szerv, civil közösség képviselője is lerótta tiszteletét. 

Tibai Irma
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában