Rászolgáltak a díjra

2022.05.18. 19:55

Sáránd díszpolgárai lettek az egykori Color együttes alapítói

A sikereik irányt is mutatnak abban, hogy egy kis településről indulva is kimagasló teljesítmény érhető el.

Bokor Gyula, Bokor Andrea és Bokor Attila Dézsi András polgármesterrel | Forrás: Molnár Péter

Soha nem felejtették el Sárándot, azt a települést, ahonnan indultak

– hangzott el szerdán este a sárándi közösségi házban azon az ünnepségen, amelyen díszpolgári címet vehettek át a Color együttes alapítói: Bokor Gyula, Bokor Attila, valamint posztumusz Bokor Tibor, akinek az elismerését az özvegye, Bokor Andrea vette át.

A képviselő-testület 2014-ben határozott a díszpolgári cím alapításáról. Az elismerésben azok részesülhetnek, akik a kiemelkedő tevékenységükkel elismerést szereztek Sárándnak. A díjat ezúttal Kálmánné Szabó Katalin javaslatára ítélték oda. Az ünnepségen Dézsi András polgármester a címek átadásakor hangsúlyozta: a kitüntetés nemcsak annak kitüntetés, aki kapja, hanem annak is, aki adja. A sárándiak számontartják az elszármazottaikat és azokat, akikre büszkék, legyen az orvos, művész stb. Ők a sárándiakat is inspirálják, bátorítják a mindennapokban. A sikereik irányt is mutatnak abban, hogy egy kis településről indulva is kimagasló teljesítmény érhető el.

Az otthon és a valahová tartozás érzése

Az ünnepségen felszólalt Vitányi István országgyűlési képviselő is, aki hangsúlyozta: mindig büszke az ember, amikor olyannal találkozik, aki öregbítette a szülőföldje hírnevét.

A Bokor testvérek rászolgáltak a díjra, és azt kérte tőlük, hogy ne felejtsék el, honnan indultak.

A ceremónián személyes hangvételű beszédet mondott a díszpolgári cím odaítélését javasló Kálmánné Szabó Katalin is, egyebek mellett úgy fogalmazva, hogy a kötődéseik elszakíthatatlanok, s egy életre elkísérnek. Reméli, hogy a Bokor testvérek most egy kicsit újra hazatértek.

Az egybegyűltekhez Bokor Attila is szólt, s az ezernyi emlék között felidézte azt a csendet és tisztaságot, amelyet kapott a községtől.

Nekik Sáránd a világ közepe, amelyhez mindent viszonyítottak, bárhol is jártak. Nagyon szerettek itt lenni, ez volt az otthonuk, amely adta nekik azt az érzést, hogy tartoznak valahova.

Bokor Gyula szintén nagyon sok emléket idézett föl az életéből, s mint megvallotta, Pocsaj–Esztár, Sáránd és Debrecen háromszöge nagyon meghatározó az életükben. A zenészi múlttal és léttel kapcsolatban azt is elmondta, hogy nagy a felelősségük, mivel a korábbi és mai rajongók abban reménykednek, hogy folytatják onnan, ahol annak idején abbahagyták.

Az ünnepséget gazdagító műsorban a Himnusz hangjai után Dánielfy Zsolt, a debreceni Csokonai Színház színművésze szavalta el Ady Endre „A föl-földobott kő” című versét, majd Jantyik Zsolt, Lévai Kristóf Lajos és Balogh László is énekes számmal köszöntötte a kitüntetetteket. Végül Bokor Gyula előadta a Búcsú című dalát is, amelyet a 2021 decemberében elhunyt szeretett testvérük, Tibor emlékére írt.

VA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában