Megéreztük, milyen lesz teljes pompájában

2022.05.30. 19:41

Felhangzott az első dal a Csokonai Színház forgószínpadán

„Messze a nagy erdő, messze száll a felhő / Messze megyek édes rózsám, tetőled” – e szavakkal avatták fel a teátrum Magyarországon egyedülálló technikáját hétfőn.

Forrás: Czinege Melinda

A burkolatlan falak között, steklámpányi fényben, egy darab osb-lap vált a világot jelentő deszkákká Kuczmog Klaudia, operaénekes számára. Hangjával leseperte a port mindenről és eltakarta a kilógó kábeleket, mert néhány percre elképzelhetővé tette, milyen lesz nézőként méltó öltözékben érkezni, makulátlan székekbe ülni, s befogadni a felemelő színházélményt.

Páratlan technikai megoldás

A Cigányszerelem című operett így folytatódik „Volt, nincs, fene bánja”. Mégha a dal eredeti témája nem is kötődik a kőszínház renoválásához, nem tudok nem arra gondolni, hogy könnyű szívvel énekli ezt, aki látja mit hoz az új: a 13 méteres forgószínpad középső 6x6 méteres része teljesen le tud süllyedni, ezt körülveszi egy akár ellentétes irányba is forgatható gyűrűs rész, illetve nyolc személyi süllyedő és állítható zenekari árok szolgálja ki majd az alkotók kreatív ötleteit. Erről Gemza Péter Igazgató mesélt az eseményen. Bár jelenleg ez a most debütáló rész a kedvence, a pincétől, a padlásig, az akusztikai elemektől, a legjobb helykihasználás érdekében motorizált falakkal ellátott jelmeztárig, mindenről lelkesedéssel telve beszélt. A legfontosabbnak mégis azt tartja, hogy a Csokonai Színházban dolgozó csapat képes arra, hogy működtesse ezt a teátrumot, kihasználja a technológiai újításokat.

Tágas tér fogad

A forgószínpad, – mint a színház egy központi eleme – beindítására meginvitálták Papp Lászlót. A polgármesternek szánt meglepetés volt Kuczmog Klaudia éneke. Debrecen első embere a bejárást követően azt mondta, egyre látványosabb lesz a Csokonai Színház, most 65 százalékos készültségben van a kivitelezés, a színpadtechnika 50 százaléka elkészült, a belső építészeti munkálatok – gipszkartonozás, parkettázás – zajlik, rövidesen elkezdik a restaurálási folyamatot.

Úgy fogalmazott, számára az első perctől kezdve fontos szempont volt a felújításnál a belépés élményszerűsége. – A Csokonai régi épületébe lépve szembetalálkoztunk egy meredek lépcsővel. Ez eltűnt és két oldalról lehet majd a nézőtér szintjére feljutni, ez a megoldás nagyon tetszik. Egy tágas, világos falú tér fogadja az érkezőket. A nézőtér felé közeledve egyre inkább a sötétebb színek, a bordó dominál, amely segíti, hogy a színpadra fókuszáljunk. A színház egyik legkényesebb részlete a légtechnika. Az épületet eredetileg nem úgy építették, hogy a nézőtér alá hatalmas gépeket lehessen elhelyezni a jövőben. Kihívás volt, hogy a hűtés-fűtés rendszere helyet kapjon az épületben, méghozzá úgy, hogy annak zaja az előadás közben egyáltalán ne legyen érzékelhető. Eddig nem ismert lehetőséget nyit meg az, hogy rendelkezésre áll majd két színházépület. A Csokonai Fórum augusztus végén, az idén 157 éves történelmi színház pedig a felújítás után tavasszal nyitja meg kapuit. Nagy befogadóképességű, a legmodernebb színháztechnológiával felszerelt létesítmények kezdik meg működésüket – mondta. 

HaBe

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában